Newyorský arcibiskup: Cesta k šťastiu vedie len cez manželstvo muža a ženy

Newyorský arcibiskup Timothy Dolan obhajoval odpor rímskokatolíckej cirkvi voči manželstvám homosexuálov, o ktorých rozhoduje Najvyšší súd. V rozhovore pre americkú televíznu stanicu ABC tvrdil, že osoby rovnakého pohlavia majú právo len na priateľský vzťah.

01.04.2013 11:11
Timothy Dolan Foto: ,
Newyorský arcibiskup Timothy Dolan na snímke blahoželá novozvolenému pápežovi Františkovi.
debata (10)

Na otázku, čo by povedal zamilovaného homosexuálnemu páru, ktorý verí v Ježiša a cirkev, odpovedal: „No, tak prvá vec, ktorú by som povedal, by bolo, že ja ich tiež milujem a Boh ich miluje a že boli stvorení k obrazu Božiemu. Chceme, aby boli šťastní, majú nárok na priateľstvo.“

„Ale vieme tiež, že Boh nám povedal, že cesta k šťastiu, a to najmä v sexuálnom vzťahu, vedie cez manželstvo medzi mužom a ženou, kde deti môžu prísť prirodzenou cestou,“ dodal.

Dolan podotkol, že by cirkev mala vyvinúť väčšie úsilie na to, aby širšia verejnosť chápala jej zápal pre obhajobu tradičného manželstva. Pripustil, že sa jej to doteraz veľmi nedarí.

Americká verejná mienka sa v posledných rokoch výraznejšie posunula v prospech homosexuálneho manželstva. Aj 54 percent tamojších katolíkov by s ich zavedením súhlasilo, aspoň tak tvrdia prieskumy Univerzity v Quinnipiac.

Členovia amerického najvyššieho súdu minulý týždeň naznačili, že by mohli zrušiť zákon o ochrane manželstva, ktorý stojí v ceste sobášom osôb rovnakého pohlavia. Verdikt súdu sa očakáva v júni.

10 debata chyba