Mužovi, čo strieľal na premiére Batmana, hrozí trest smrti

Prokurátori v americkom štáte Colorado budú žiadať trest smrti pre 25-ročného Američana obvineného zo zavraždenia 12 ľudí v kine v oblasti Denveru v minulom roku.

02.04.2013 21:50
debata (2)
James Holmes Foto: AP, SITA
James Holmes James Holmes

Formálne oznámenie okresného prokurátora Georgea Brauchlera nasledovalo po tom, čo odmietol návrh obhajoby, že James Holmes prizná vinu výmenou za doživotie bez možnosti odvolania. Proces sa tak pravdepodobne výrazne pretiahne a obhajoba sa bude snažiť dokázať, že Holmes je nesvojprávny. Sudca po pondelňajšom oznámení stanoviska prokuratúry uviedol, že proces sa začne najskôr vo februári 2014. Útok na polnočnej premiére filmu o Batmanovi bol jednou z najhorších masových vrážd v USA. Holmes je obvinený z viacnásobnej vraždy a pokusov o vraždu.

Holmes podľa prokuratúry 20. júla 2012 polhodinu po polnoci miestneho času v kinosále v meste Aurora najprv odpálil dymovnicu a následne začal strieľať. Pri zatknutí na parkovisku za nákupným centrom, kde film premietali, sa vôbec nebránil a sám seba označil za Jokera, úhlavného nepriateľa komiksového superhrdinu Batmana. Holmes bol oblečený v nepriestrelnej veste a mal nôž, pušku a dve ďalšie strelné zbrane. Celý arzenál si zadovážil legálne niekoľko týždňov vopred. Po útoku, ktorý si vyžiadal smrť 12 ľudí a 58 zranených, sa priznal k tomu, že jeho byt je plný výbušnín.

2 debata chyba