KĽDR nevpustila Juhokórejčanov do spoločnej priemyselnej zóny

Úrady KĽDR nedali povolenie na vstup stovkám juhokórejských zamestnancov spoločnej priemyselnej zóny Kesong, ktorá je na území Severnej Kórey.

03.04.2013 09:40
Južná Kórea, Severná Kórea Foto: ,
Juhokórejský zamestnanec spoločnej juho aj severokórejskej priemyselnej zóny Kesong v obkľúčení novinárov po návrate zo zóny, do ktorej Severokórejčania znemožnili vstup všetkým Juhokórejčanom.
debata (1)

Juhokórejčania, ktorí v zóne sú, sa budú môcť vrátiť domov, uviedli miestne úrady po obavách, že by v Kesongu mohli byť držaní ako rukojemníci. Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-čin zároveň uviedol, že zvažuje všetky dostupné možnosti, ako zaistiť ich bezpečnosť, nevylúčil pritom ani najhorší scenár – vojenskú akciu.

„Pripravili sme núdzový plán, ktorý zahŕňa aj možnú vojenskú akciu v prípade vážnej situácie,“ povedal minister, ktorého citovala agentúra AFP.

Predpokladá sa, že továrne v Kesongu, ktorý pre zbedačenú severokórejskú ekonomiku zarába ročne dve miliardy dolárov, sú naďalej v prevádzke. Rozhodnutie Pchjongjangu zablokovať vstup Juhokórejčanom je ďalšou známkou narastajúceho napätia na Kórejskom polostrove. V utorok KĽDR oznámila, že znovu uvedie do prevádzky svoj odstavený jadrový reaktor v Jongbjone.

Priemyselná zóna zatiaľ ešte od svojho otvorenia v auguste 2000 nikdy formálne neprerušila činnosť. Obe krajiny ju založili ako jednu z foriem spolupráce. Sídli tu 123 spoločností a zamestnaných je tu približne 50-tisíc Severokórejčanov a niekoľko stoviek juhokórejských majiteľov a manažérov. KĽDR v minulosti vykázala juhokórejských manažérov z podniku v roku 2008 v čase rastúceho napätia v oblasti a nedávno pohrozila úplným zatvorením podniku.

V noci z utorka na stredu zostalo v zóne ležiacej severne od ťažko opevnenej spoločnej hranice viac ako 800 Juhokórejčanov, uviedlo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie. Neskôr spresnilo, že počas stredy sa vráti do Južnej Kórey 46 zamestnancov a zvyšní tam zatiaľ zostanú.

Nové správy o Kesongu poškodili juhokórejské finančné trhy. Miestna mena won sa v ranných hodinách ocitla na viac ako polročnom minime.

Mladý severokórejský vodca Kim Čong-un vyostruje napätie na Kórejskom polostrove od decembra 2011, keď nastúpil na miesto svojho zosnulého otca Kim Čong-ila. Zosilnenie sankcií OSN si opakovane vyslúžil skúškami rakiet dlhého doletu aj novým jadrovým testom z tohtoročného februára. Svojmu južnému susedovi aj USA pohrozil vojnou i jadrovým úderom.

Aj napriek tomu, že analytici vyjadrujú pochybnosti, že by Kim Čong-un napozaj mohol vojensky zaútočiť, jeho kroky predstavujú veľký problém pre novú juhokórejskú prezidentku Potom Kun-hje, ktorá nastúpila do úradu len týždeň po februárovej severokórejskej jadrovej skúške.

Južná Kórea po hrozbách severného suseda tiež vystupňovala rétoriku a varovala, že na akúkoľvek nepriateľskú akciu tvrdo odpovie. V tom má podporu Spojených štátov, ktoré v utorok znovu zopakovali, že sú pripravené brániť seba i Južnú Kóreu pred prípadnou agresiou Pchjongjangu.

Čína vyjadrila poľutovanie nad rozhodnutím znovu otvoriť jadrový reaktor v Jongbjone, čo v zásade blokuje akékoľvek nádeje na obnovenie šesťstranných jadrových rozhovorov. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil, že kríza okolo Severnej Kórey zašla príliš ďaleko a vyzval zúčastnené strany na dialóg.

1 debata chyba