Armáda KĽDR má povolený jadrový útok na USA

Severokórejská armáda oznámila, že dostala „zelenú“ pre prípadný jadrový útok proti Spojeným štátom. KĽDR tak stupňuje napätie na Kórejskom polostrove, ktoré v posledných týždňoch dosiahlo najvyššiu úroveň od roku 2010.

04.04.2013 07:54 , aktualizované: 11:37
Severná Kórea Foto: ,
Ilustračné foto
debata (36)

Washington bol oficiálne informovaný, že eskalujúca nepriateľská politika a „ľahkovážne“ hrozby budú odrazené prostriedkami „menšieho, ľahšieho a diverzifikovaného jadrového úderu,“ cituje severokórejská KSNA z vyhlásenia generálneho štábu severokórejskej armády. „Nemilosrdná operácia“ severokórejských síl „bola definitívne zvážená a schválená“, uvádza sa v komuniké.

Pentagon v stredu oznámil, že pošle na ostrov Guam v nadchádzajúcich týždňoch protiraketový obranný systém. Tento krok označil za preventívne opatrenie proti hrozbám útoku zo strany Severnej Kórey.

„Spojené štáty ostávajú ostražité pred severokórejskými provokáciami a sú pripravené brániť územie USA, našich spojencov ako aj naše národné záujmy,“ uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany.

Severná Kórea minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Komunistická Kórea tak reagovala na prelety amerických vojenských lietadiel nad Kórejským polostrovom, čo považuje za hrozbu. Pentagon argumentuje, že dôvodom ich použitia v období napätých vzťahov v regióne je snaha odradiť režim v KĽDR od ďalších provokácií.

Sever po sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal zmluvu o prímerí, ktoré fakticky ukončilo Kórejskú vojnu v 50. rokoch minulého storočia, a opakovane hrozí útokmi na základne USA v Japonsku či na Guame.

Ashtonová: Severná Kórea by mala rokovať so svetovými mocnosťami

Severná Kórea by mala rokovať s medzinárodným spoločenstvom o súčasnej kríze na Kórejskom polostrove, ktorá sa neustále stupňuje. Ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová vo štvrtok konštatovala, že svojimi vyhláseniami o posilnení jadrového potenciálu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) jednoznačne porušuje rezolúcie OSN ako aj závery šesťstranných rokovaní o jej nukleárnom programe.

„Neustále porušovanie medzinárodných záväzkov, ktoré ohrozuje stabilitu regiónu, vedie len k ostrejšej a zjednotenej reakcii medzinárodného spoločenstva,“ vyhlásila Ashtonová. KĽDR by preto mala prestať so zvyšovaním napätia a vstúpiť do konštruktívneho dialógu so svetovými mocnosťami. „Musí ukázať, že plní záväzky smerom k denuklearizácii Kórejského polostrova,“ zdôraznila Ashtonová.

36 debata chyba