Pred Orbánom utieklo za hranice už 500-tisíc Maďarov

Exodus oveľa väčších rozmerov než k akému došlo po krvavom potlačení maďarskej revolúcie v roku 1956. Pred autoritárskymi sklonmi premiéra Viktora Orbána utieklo už 500-tisíc občanov za hranice. S týmito údajmi prišiel vplyvný maďarský ekonomický týždenník Heti Világgazdaság, ktorý sa zameral na emigráciu maďarského obyvateľstva po nástupe Orbána k moci.

04.04.2013 08:50
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (155)

Podľa týždenníka sa história opakuje. V roku 1956 utieklo po tvrdom potlačení revolúcie pred komunistickým režimom 200-tisíc ľudí a v súčasnosti ľudia opäť masovo opúšťajú svoje domovy pred vládnucim režimom, tentokrát premiéra Viktora Orbána, dodáva.

Údaj o odchode pol milióna ľudí z Maďarska Orbánova vláda odmieta. Odvoláva sa na oficiálne štátne štatistiky, podľa ktorých od nástupu Viktora Orbána k moci opustilo Maďarsko 170-tisíc obyvateľov. Podľa Heti Világgazdaság sú však tieto údaje cenzurované a upravované. Poukazuje to na príklade, keď len nemecké orgány potvrdili, že v roku 2011 sa do Nemecka presťahovalo 40-tisíc Maďarov a v prvom štvrťroku minulého roku ich pribudlo o ďalších 25-tisíc. Oficiálne maďarské údaje však hovoria, že do Nemecka v spomínanom časovom období odišlo len 8-tisíc ľudí.

Heti Világgazdaság upozorňuje, že v tomto prípade nejde o odchod chudobných či nezamestnaných ľudí za prácou, ako je to napríklad v Poľsku či Rumunsku. V prípade Maďarov ide o mladé rodiny či študentov, ktorých počet sa pravdepodobne po zmenách ústavy ešte zvýši. Zákon totiž môže zaviazať vysokoškolákov študujúcich so štátnym príspevkom, aby istý čas po získaní diplomu pracovali v Maďarsku.

Maďarsko tak prišlo o 12 percent ekonomicky aktívneho obyvateľstva, čo môže mať veľmi negatívny nielen fiškálny, ale aj demografický dopad. Kolektívna depresia, pesimizmus a beznádej tak podľa denníka v prípade Maďarska vyhnala druhý najväčší počet ľudí zo svojej domovskej krajiny za posledné roky. Väčší počet zaznamenalo už len Grécko po prepuknutí krízy a jej dôsledkov.

155 debata chyba