Severná Kórea urobila presun rakety stredného doletu

Severná Kórea premiestnila k svojmu východnému pobrežiu raketu stredného doletu, ktorá by mohla zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko či americký ostrov Guam. Informoval o tom vo štvrtok juhokórejský minister obrany Kim Kwan-čin, podľa ktorého však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa Pchjongjang chystal na vojnový konflikt.

04.04.2013 14:48
Severná Kórea, raketa stredného doletu Foto:
Na archívnej snímke z 15. apríla 2012 severokórejské vozidlo preváža raketu počas vojenskej prehliadky.
debata (3)

Japonská médiá špekulovali, že KĽDR presunula k východnému pobrežiu strelu KN-08 dlhého doletu. Tá by v prípade úspešného odpalu mohla zasiahnuť aj pevninské Spojené štáty.

Juhokórejský šéf obrany Kim Kwan-čin však tieto špekulácie poprel. Uviedol, že raketa má „značný dolet“, nie však taký, aby bola schopná zasiahnuť americkú pevninu.

Podľa Kimovho popisu by mohlo skôr ísť o mobilnú severokórejskú raketu Musudan s doletom 3 000 kilometrov. Tá by dokázala zasiahnuť potenciálne ciele v Japonsku a Južnej Kórei či americký ostrov Guam v Tichomorí. O jej presnosti neexistuje veľa informácií.

Juhokórejský minister obrany povedal, že dôvod presunu rakety nepozná, „mohla by ním však byť príprava raketovej skúšky či vojenské cvičenie“. Ak by sa Pchjongjang pripravoval na vojnový konflikt, boli by podľa Kima na severokórejskom území viditeľné ďalšie známky pohybu, vrátane mobilizácie zásobovacích a ďalších tylových jednotiek. Takéto prípravy juhokórejská armáda nezaregistrovala.

„(Severokórejské hrozby z posledných dní) sú iba rétorickými hrozbami. Domnievam sa, že pravdepodobnosť vojnového konfliktu je malá,“ vyhlásil Kim. Pripomenul však, že je tu stále možnosť menšieho, miestneho útoku proti Južnej Kórei.

Pentagon – údajne v reakcii na presun rakety stredného doletu k východnému pobrežiu KĽDR, ktorý zaznamenala aj americká rozviedka – v stredu oznámil, že rozmiestni svoj protiraketový systém na americkom ostrove Guam v Tichom oceáne, aby podporil obranu regiónu pred možným severokórejským raketovým útokom. Podľa amerického ministerstva obrany bude raketový štít aktivovaný počas niekoľkých týždňov.

Severná Kórea označila v minulých týždňoch Guam ako jeden z možných cieľov svojho útoku, ďalej volala aj Havaj a pevninské územie Spojených štátov.

Na Guame má byť nasadený mobilný protiraketový systém THAAD, ktorý sa skladá z mobilných odpaľovacích zariadení, protirakiet, riadiacich jednotiek a radaru. Ide o veľmi moderný protiraketový systém určený proti balistickým raketám krátkeho a stredného doletu; s obmedzenou pôsobnosťou môže byť využitý aj proti medzikontinentálny raketám. Oproti iným systémom zaradeným vo výzbroji USA je schopný zasahovať ciele aj v blízkom kozmickom priestore.

3 debata chyba