Berlusconi rozhádal taliansku ľavicu

Prímerie v talianskej ľavici sa skončilo. Neúspech pri zostavovaní vlády spravil čiaru za straníckou jednotou a znova otvoril boje o pozície.

05.04.2013 08:44
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi
debata

Florentský starosta Matteo Renzi otvorene rebeluje proti lídrovi Pierovi Luigimu Bersanimu, ktorému v decembri podľahol v straníckych primárkach. Mladý a energický politik svojho rivala nepriamo obviňuje z prehajdákania predvolebného náskoku a z neschopnosti vyriešiť súčasný politický pat. Z rozkolu sa môže tešiť líder pravice a expremiér Silvio Berlusconi, ktorého podpora stále stúpa. Práve na prizvaní Berlusconiho do širokej koalície sa ľavica nevie dohodnúť.

„Nemôžeme zastať a čakať, kým Bersani nájde dostatočnú podporu,“ tvrdí Renzi. „Je smiešne, aby sme sa na tom zasekli. Musíme niečo spraviť,“ vyhlásil starosta Florencie s tým, že by uvítal vytvorenie veľkej koalície s Berlusconim alebo potom rýchly návrat do volebných miestností už v júni. „Buď je Berlusconi neprijateľný, a potom treba rýchle voľby, alebo je šéfom strany, ktorá získala desať miliónov hlasov,“ povedal Renzi, ktorý dal na túto tému rozhovory viacerým veľkým talianskym denníkom.

Februárové voľby sa v Taliansku skončili patom, ktorý znemožňuje vytvoriť vládu. Bersaniho stredoľavý blok má síce vďaka volebnému bonusu pohodlnú väčšinu v dolnej komore parlamentu, no na získanie dôvery potrebuje aj senát. V tom tesne zvíťazila Berlusconiho koalícia a situáciu ešte viac komplikuje protestné Päťhviezdičkové hnutie Beppeho Grilla, ktoré odmieta podporiť kohokoľvek. Žiaden z blokov tak nemôže mať sám nadpolovičnú väčšinu.

Renzi verí, že vďaka svojmu veku a modernému štýlu je prijateľný aj pre nespokojencov a stredových voličov. Trúfa si tak vziať hlasy z Grillovho tábora a ubrať z podpory aj expremiérovi. „Berlusconi chce voľby skoro presne pre to, aby som nedostal priestor. Môžeme sa mu vzoprieť. Ak budem kandidovať, má problém,“ trúfa si Renzi. Líder pravice má zrejme podobný názor, pretože Renziho v minulosti viackrát pochválil, čím proti nemu poštval ľavicové krídlo Demokratickej strany.

Práve radikálna ľavica a odbory sa v decembri postavili proti Renzimu a zaistili víťazstvo ostrieľanému Bersanimu, čo ich však zrejme v konečnom dôsledku stálo vládu. Bersaniho priaznivci sa do Renziho pustili aj teraz za jeho vyjadrenia. Stranícki kolegovia florentského starostu obviňujú z nezodpovednosti a z rozbíjania strany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba