Holandský súd sa zastal pedofilného spolku

Asociáciu propagujúcu legalizáciu pedofílie nemožno zakázať, ak inak neporušuje zákon. Súd v holandskom Leeuwardene zrušil rozhodnutie nižšieho orgánu, ktorý vlani označil organizáciu Martijn za protiprávnu a nariadil jej rozpustenie.

05.04.2013 08:57
debata (5)

„Hoci je činnosť asociácie v protiklade so záujmami verejného poriadku, neexistuje hrozba pre spoločnosť,“ odznelo v rozsudku. „Asociácia síce banalizuje nebezpečenstvá sexuálneho kontaktu s malými deťmi a takéto kontakty schvaľuje či dokonca vychvaľuje, no spoločnosť je dostatočne silná na to, aby sa ubránila proti neželaným prejavom alebo odsúdeniahodnému, no netrestateľnému správaniu aj bez zákazov,“ zdôvodnil súd verdikt.

Asociácia Martijn, ktorá lobuje za legalizáciu pedofílie, sa podľa súdu na verejných fórach nedopúšťa žiadneho porušenia zákona, či už slovom, alebo obrazom, a neposkytuje žiadne „tipy a triky“ pre pedofilov, ako porušovať zákon. Pedofília je v Holandsku podobne ako vo väčšine krajín trestná.

Šéf pedofilnej organizácie Martin Uittenbogaard rozhodnutie privítal. „Našťastie existujú aj múdri sudcovia,“ citovala ho agentúra AFP. Práve Uittenbogaard podal odvolanie proti vlaňajšiemu rozhodnutiu nižšieho súdu v meste Assen. Ten nariadil rozpustenie organizácie, ktorá je podľa neho „v hrubom rozpore s hodnotami holandskej spoločnosti“.

Asociácia, ktorej korene siahajú do osemdesiatych rokov minulého storočia, tvrdí, že intímnosti medzi dospelými a deťmi sú v poriadku, ak k nim dôjde po vzájomnom súhlase a súhlase rodičov a bez vynucovania.

Holandské konzervatívne politické strany s rozsudkom nesúhlasia a chystajú sa za zákaz spolku naďalej bojovať. „Martijn nie je spolok na terapiu,“ tvrdí kresťanský demokrat Pieter Omtzigt. „Je to spolok, ktorý aktívne bojuje za právo na sex s veľmi malými deťmi. S bábätkami a batoľatami,“ citoval ho denník Volksrant. Riešením je podľa neho zavedenie do praxe Lanzarotskej dohody, ktorú Holandsko podpísalo. Konvencia Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym zneužívaním, ktorú ešte Amsterdam nezaviedol do svojho zákonodarstva, napríklad hovorí, že možno konať proti organizácii, ktorej vedenie sa dopustí takých zločinov.

Bývalého šéfa Martijna Ada van den Berga predvlani odsúdili za držanie detskej pornografie a za rovnaký zločin stíhali viacerých predstaviteľov spolku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba