KĽDR umiestnila dve rakety na mobilné odpaľovacie zariadenie

Severná Kórea v piatok inštalovala dve rakety stredného doletu na mobilné odpaľovacie zariadenia na východnom pobreží krajiny. Informovali o tom juhokórejské armádne zdroje. Správa vyvoláva špekulácie, že KĽDR sa chystá k nečakanému odpáleniu rakiet.

05.04.2013 10:50
južná kórea, severná korea, tanky, vojaci, rakety Foto: ,
Južná Kórea v reakcii na najnovšie hrozby KĽDR sústredila armádu pri hraniciach so Severnou Kóreou.
debata (12)

Severná Kórea tento týždeň presunula na východné pobrežie dve rakety Musudan, ktoré majú údajne dolet 3 000 až 4 000 kilometrov a sú teda schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam.

Spojené štáty v reakcii na tento krok Pchjongjangu oznámili, že na vojenskej základni na Guame rozmiestni ​​vyspelý protiraketový systém THAAD, aby podporili obranu regiónu pred možným severokórejským raketovým útokom.

Južná Kórea vyslala na more dva torpédoborce vybavené vyspelým protiraketovým systémom Aegis – jeden operuje na východnom pobreží a druhý pri západnom.

„Začiatkom tohto týždňa Severná Kórea presunula vlakom dve rakety Musudan na svoje východné pobrežie,“ povedal nemenovaný vysoký juhokórejský vojenský predstaviteľ, ktorého citovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Severná Kórea rakety Musudan skryla do bližšie neidentifikovaného objektu, čo je vnímané ako snaha Pchjongjangu o prekvapivý odpal. Zatiaľ nie je jasné, či sa Severná Kórea chystá na raketovú skúšku alebo je to súčasť vojenského cvičenia, napísala agentúra Jonhap.

Agenti juhokórejskej a americkej rozviedky objekt, v ktorom sa údajne skrývajú rakety Musudan, obozretne sledujú.

Strelu Musudan, ktorá bola prvýkrát predstavená v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu, severokórejský komunistický režim ešte nikdy netestoval.

„Starostlivo monitorujeme severokórejské raketové prípravy, ale zatiaľ nie je jasné, kedy a kam KĽDR rakety odpáli,“ vyhlásil hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok. Podľa neho by Pchjongjang mohol pre odpal zvoliť nejaký „významný“ dátum.

Pozorovatelia sa domnievajú, že Pchjongjang s najväčšou pravdepodobnosťou raketu odpáli niekedy okolo 15. apríla, keď si národ pripomína narodenie zosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, starého otca súčasného vodcu Kim Čong-una.

12 debata chyba