Nemecký minister financií oceňuje odhalenia v daňových rajoch

Obrí únik informácií, ktorý odhalil identitu tisícok majiteľov účtov v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch, bude mať podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho pozitívny efekt.

05.04.2013 14:05
Nemecký minister financií,  Wolfgang Schäuble Foto:
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble
debata (4)

Podľa neho sa teraz zvýši tlak na krajiny a banky, ktoré daňové úniky hnuteľným ľuďom umožňujú. Minister to povedal v piatkovom rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

Údaje o majiteľoch účtov zverejnila vo štvrtok Medzinárodná asociácia investigatívnych novinárov (ICIJ). Dáta sa týkajú asi 130 000 ľudí a 120 000 firiem zo 170 krajín sveta. Títo ľudia mali účty v bankách na Britských Panenských ostrovoch, ktoré patria medzi daňové raje karibskej oblasti.

Medzi odhalenými majiteľmi bankových účtov v Karibiku sú napríklad Jean-Jacques Augier, ktorý je pokladníkom volebnej kampane francúzskeho prezidenta, ďalej bohatá zberateľka umenia zo Španielska Carmen Thyssen-Bornemiszová, gruzínsky premiér Bidzina Ivanišvili či manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova.

„Som rád, že sa táto správa objavila, zvýši to tlak,“ povedal nemecký minister. Podľa neho médiá pripomenuli, že vyhnúť sa plateniu daní vyžaduje „neuveriteľne komplikované konštrukcie“. Či sú tieto „konštrukcie“ nezákonné je otázka, ale tvoria akúsi ekonomickú „sivú zónu“, dodal Schäuble.

4 debata chyba