Ambasády v KĽDR zostávajú

Zamestnanci zahraničných veľvyslanectiev v Pchjongjangu, ktorým Severná Kórea v piatok kvôli vojnovej hrozbe odporučila evakuáciu, zostávajú podľa tlačových agentúr na svojich miestach.

06.04.2013 21:19
Severná Kórea, komplex Jongbjon Foto: ,
Jadrový komplex Jongbjon chce uviesť Severná Kórea znovu do prevádzky.
debata (8)

Po niekoľkých dňoch naplnených stupňujúcimi sa vyhrážkami zo strany severokórejského režimu vládol podľa agentúry Reuters na Kórejskom polostrove relatívny pokoj. Noviny The Times v sobotu však uviedli, že USA chcú sledovať KĽDR pomocou bezpilotného lietadla, ktoré vôbec po prvýkrát umiestni na svoju základňu v Japonsku.

Podľa japonského denníka Sankei šimbun vyšlú Spojené štáty na základňu Misava na severe Japonska bezpilotné lietadlo Global Hawk, ktorý používa aj nemecká armáda. Tento stroj je schopný prieskumov z vysokých výšok, vojaci ho preto využívajú ako podporu pozemných jednotiek. Na palube je aj vybavenie, ktoré umožňuje presné zacielenie zbraní.

Bez ohľadu na to, že severokórejská armáda v piatok inštalovala dve rakety na mobilné odpaľovacie zariadenie, odohrával sa v sobotu život v juhokórejskej metropole normálne a v znamení sobotňajších nákupov. Juhokórejskí predstavitelia neočakávajú, že by sa severokórejské odporúčanie na opustenie ambasád stretlo s veľkým ohlasom. „Nemyslíme, že sa nejaká zahraničná misia chystá opustiť Pchjongjang. Väčšina cudzích vlád vníma severokórejské oznámenia ako spôsob vystupňovaniu napätia na Kórejskom polostrove,“ uviedol nemenovaný vládny úradník citovaný juhokórejskou agentúrou Jonhap.

Že nemieni kvôli súčasnej situácii sťahovať svojho veľvyslanca, potvrdil v sobotu Berlín. „V tejto situácii môže ambasáda pracovať,“ uviedlo vo vyhlásení nemecké ministerstvo zahraničia. Už v piatok oznámilo pokračovanie svojej činnosti niekoľko ambasád vrátane českej či ruskej.

Pchjongjang veľvyslanectvám oznámil, že nemôže zaručiť ich bezpečnosť od stredy 10. apríla. Severná Kórea v posledných týždňoch stupňuje svoje hrozby určené južnému susedovi a Američanom. Vypovedala všetky dohody o neútočení, pohrozila preventívnym jadrovým útokom na Spojené štáty a zamierila rakety a delostrelectvo na vojenské základne USA. Tento týždeň KĽDR oznámila, že znovu uvedie do prevádzky svoj odstavený jadrový reaktor v Jongbjone, a inštalovala dve rakety stredného doletu na mobilné odpaľovacie zariadenia na východnom pobreží krajiny.

Z KĽDR v sobotu pokračoval odchod ďalších Juhokorejcanov zo spoločnej priemyselnej zóny Kesong. Podľa agentúry AP sa do Južnej Kórey mala vrátiť približne stovka ľudí a v Kesongu zostáva asi 500 Juhokórejcov. Pchjongjang v rámci svojej zostrenej politiky zablokoval príchod juhokórejských zamestnancov aj tovar do komplexu pred štyrmi dňami.

Spojené štáty v reakcii na hrozby KĽDR opakovane vyhlásili, že v prípade severokórejského útoku dodržia svoje spojenecké záväzky voči Soulu. Do oblasti už vyslali dva torpédoborce vybavené protiraketovou obranou, v rámci spoločných manévrov s Južnou Kóreou nasadili nad juhokórejským územím bombardéry B-2 a na cvičenie vyslali aj moderné stíhačky F-22 Raptor.

8 debata chyba