USA vraj kvôli napätiu v KĽDR odložili test balistickej rakety

Americké ministerstvo obrany odložilo dlho plánovaný test medzikontinentálnej balistickej strely, ktorý sa mal na základni amerických vzdušných síl Vandenberg v Kalifornii uskutočniť budúci týždeň.

07.04.2013 09:25
debata

Agentúre AP to v sobotu povedal nemenovaný vysoko postavený zdroj z prostredia amerických obranných zložiek. Minister obrany Chuck Hagel sa vraj rozhodol skúšobné vypustenie balistickej rakety Minuteman III odložiť na budúci mesiac kvôli obavám, že by teraz v čase rastúceho napätia na Kórejskom polostrove mohlo byť nesprávne vyložené a mohlo tak zhoršiť súčasnú krízu.

AP pôvodne uviedla, že test bol preložený na budúci týždeň. Presnejší dátum, kedy by sa mala odložená skúška v máji konať, neoznámila.

„Je to logický, obozretný a zodpovedný postup,“ povedal k nezvyčajnému preventívnemu opatreniu Washingtonu podľa agentúry Reuters nemenovaný vysoko postavený činiteľ americkej obrany.

Severná Kórea pri ďalšom stupňovaní vojny nervov proti Juhokórejcom a Američanom v piatok inštalovala dve rakety na mobilné odpaľovacie zariadenia a vyzvala zahraničných diplomatov na evakuáciu z Pchjongjangu kvôli vojnovej hrozbe.

Izolovaný komunistický režim už skôr pohrozil preventívnym jadrovým útokom na Spojené štáty a zamieril rakety a delostrelectvo na vojenské základne USA. V piatok Pchjongjang odporučil evakuáciu zamestnancov zahraničných veľvyslanectiev v severokórejskej metropole, pretože od stredy vraj nebude schopný zabezpečiť ich bezpečnosť. Pracovníci diplomatických misií ale v sobotu podľa médií zostali na svojich miestach. Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že čínske veľvyslanectvo v KĽDR funguje ako obvykle, a požiadalo Severnú Kóreu o zaistenie bezpečnosti svojich diplomatov, občanov a investícií v krajine. Vyjadrilo tiež znepokojenie nad rastúcim napätím na Kórejskom polostrove.

V oblasti polostrova v súčasnosti prebiehajú spoločné cvičenia americkej a juhokórejskej armády a v regióne sa tak nachádzajú vojnové lode a bombardéry. Manévre, ktoré v minulých týždňoch vyvolali nevôľu Pchjongjangu, majú trvať do konca mesiaca. Chystaný test balistickej strely, o ktorého odklade údajne Hagel rozhodol v piatok, podľa zdroja AP s prebiehajúcim vojenským cvičením nesúvisel.

Medzikontinentálne balistické strely sú jedným z troch pilierov jadrového arzenálu Spojených štátov. V amerických podzemných jadrových silách sa nachádza asi 450 striel Minuteman III. Ďalšími dvoma piliermi sú balistické rakety odpaľované z ponoriek a strely vypúšťané bombardéry ako sú B-52 alebo B-2.

debata chyba