Srbská vláda definitívne odmietla dohodu EÚ o Kosove

Srbská vláda v pondelok podvečer definitívne a oficiálne odmietla dohodu navrhnutú Európskou úniou v súvislosti s Kosovom.

08.04.2013 22:02
debata (129)

Po skončení rokovania kabinetu v Belehrade o tom informoval premiér Ivica Dačič. „Podobná dohoda by nebola implementovateľná a neviedla by ku konečnému a udržateľnému riešeniu,“ cituje Dačiča srbský spravodajský portál B92. Podmienky dohody by podľa neho „negarantovali ľudské práva, prežitie a bezpečnosť Srbov v Kosove.“

Detaily návrhu EÚ z dielne šéfky zahraničnej politiky dvadsaťsedemčlen­ného bloku Catherine Ashtonovej zatiaľ nie sú verejné. Podľa informácií belehradského denníka Danas však Brusel navrhuje, aby EÚ spravovala severné Kosovo. Obe strany, Belehrad aj Priština, by sa mali k návrhu vyjadriť do utorka 9. apríla. Vzorom by malo byť spravovanie východného Chorvátska Organizáciou Spojených národov v polovici 90. rokov. Po občianskej vojne v Chorvátsku prevzala OSN na dva roky správu Srbskom obsadeného východného Chorvátska. Oblasť demilitarizovala, zorganizovala komunálne voľby a návrat utečencov a včlenila chorvátske územie pod správu Chorvátska. Podľa návrhu Ashtonovej by mala EÚ postupovať podobne aj teraz v severnom Kosove obývanom prevažne Srbmi.

Srbsko podobne ako aj päť z 27 krajín EÚ existenciu nezávislého Kosova naďalej odmieta. V záujme budúceho členstva v EÚ však Belehrad ustúpil nátlaku a začal „normalizovať“ svoje vzťahy s Prištinou. Kosovsko-srbský dialóg pod záštitou EÚ sa začal v marci 2011 a od októbra minulého roka sa na ňom priamo zúčastňujú aj premiéri oboch krajín. Strany sa medzičasom dohodli vo viacerých citlivých otázkach, spornou však zostáva požiadavka Belehradu, aby Priština udelila srbskej menšine v Kosove výkonné právomoci.

129 debata chyba