Básnik Neruda neodpočíva v pokoji

Rakovina alebo Pinochet? Čiľania chcú zistiť, čo skoncovalo s ich najväčším národným básnikom.

09.04.2013 07:32
Pablo Neruda, hrob Foto:
Telesné pozostatky čilského básnika Pabla Nerudu v pondelok exhumovali na ostrove Isla Negra.
debata (3)

Telo Pabla Nerudu v pondelok vybrali z hrobu, aby ho štyri desaťročia po smrti podrobili skúmaniu a potvrdili či vyvrátili podozrenia z násilnej smrti. Komunistický intelektuál zomrel v nemocnici len niekoľko dní po pravicovom vojenskom prevrate, ktorým sa k moci v Čile dostal generál Augusto Pinochet. Podľa expertov je však veľmi ľahko možné, že nezistia nič.

„Čas nám komplikuje prácu,“ priznal šéf čilského ústavu súdneho lekárstva Patricio Bustos, ktorý expertízu vedie. „Na druhej strane za posledných 30 či 40 rokov veda pokročila, čo nám môže pomôcť,“ povedal pre britskú BBC.

Neftali Ricardo Reyes Basoalto, ktorý si vybral pseudonym podľa českého spisovateľa Jana Nerudu, zomrel podľa úmrtného listu na rakovinu prostaty a následné komplikácie. Jeho pobočník však roky tvrdí, že laureátovi Nobelovej ceny za literatúru na druhý svet v nemocnici pomohli. Nový režim diktátora Pinocheta tak vraj chcel zabrániť odchodu Nerudu do exilu, odkiaľ chcel vtedy 69-ročný literát bojovať proti pučistom a podporovať ľavicovú opozíciu.

„Nezmením svoju verziu,“ tvrdí Manuel Araya, ktorému sa konečne podarilo dotlačiť čilské úrady k činu. „Neruda bol zavraždený. Nechceli, aby opustil krajinu, tak ho zabili,“ citovala pobočníka BBC.

Autor lyrických básní i historických eposov chcel v roku 1973 ujsť do exilu. O tom, že jeho vplyv bol veľký, svedčí aj útok vojakov na jeho dom na ostrove Isla Negra. Krátko pred plánovaným odchodom Nerudu odviezla sanitka do nemocnice.

Neruda, ktorý sa aktívne angažoval v komunistickej strane a bol veľkým podporovateľom i priateľom vtedajšieho prezidenta Salvadora Allendeho, Pinochetov puč niesol ťažko a zhoršený zdravotný stav napokon viedol k jeho hospitalizácii. „Píšem tieto krátke riadky do mojich pamätí len tri dni po neopísateľných činoch, ktoré viedli k smrti môjho priateľa prezidenta Allendeho,“ poznamenal si vtedy.

Podľa lekárov stres a choroba napokon viedli k infarktu a následnej smrti. Proti oficiálnej príčine smrti nič nenamietala ani Nerudova rodina.

Nerudov pobočník si však na posledné chvíle básnika pamätá inak. „Zatelefonoval nám priamo z kliniky,“ povedal Araya, ktorý bol v tom čase v básnikovom dome, kde spoločne s Nerudovou družkou Matildou Urrutiovou balili pacientovi veci. „Povedal nám: Rýchle sem príďte! Kým som spal, prišiel lekár a dal mi do brucha injekciu.“

Arayove slová potvrdili aj čilskí komunisti, ktorí si od sudcu vymohli súdny príkaz na exhumáciu. Neruda podľa nich nemal žiadne symptómy rakoviny v pokročilom štádiu, na ktoré oficiálne zomrel.

Svetlo do prípadu nemôžu vniesť ani dobové lekárske záznamy, ktoré sa za tri desaťročia stratili.

Zástancovia teórie vraždy však argumentujú, že Neruda by nebol jediným ľavičiarom, ktorého sa Pinochetov režim takto zbavil. Počas 17¤rokov trvajúcej diktatúry násilnou smrťou zomreli alebo bez stopy zmizli viac ako tri tisícky ľudí.

Len pred štyrmi rokmi sa posmrtnej spravodlivosti dočkal napríklad čilský exprezident Eduardo Frei Montalva. Veľký kritik režimu zomrel v rovnakej nemocnici ako Neruda, no o deväť rokov neskôr, keď už bola diktatúra stabilizovaná. Oficiálnou príčinou smrti bola síce otrava krvi po operácii pruhu, vyšetrovanie však ukázalo, že politika na dôchodku pomaly otrávili. Naopak, exhumácia Allendeho predvlani vyvrátila podozrenie, že socialistického prezidenta popravili vojaci a potvrdila, že sa zastrelil sám.

To, či sa potvrdia podozrenia v Nerudovom prípade, sa Čile dozvie najskôr o niekoľko mesiacov, keď budú známe výsledky laboratórnych skúšok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba