Sýrska povstalecká armáda odmieta spoluprácu s al-Kajdá

Hlavná povstalecká skupina bojujúca proti režimu Baššára al-Asada sa v utorok dištancovala od islamistického Frontu pre podporu sýrskeho ľudu (an-Nusra), ku ktorému sa oficiálne prihlásila iracká odnož al-Kajdá.

09.04.2013 19:09
debata (2)

Sýrska slobodná armáda vyhlásila, že jej spojenectvo s frontom je len “taktické, lokálne a časovo obmedzené”. “Nepodporujeme ideológiu frontu,” povedal hovorca Sýrskej slobodnej armády Lúaj al-Mikdád. Zdôraznil, že na úrovni velenia nikdy nebolo prijaté rozhodnutie spojiť sa s touto skupinou.

Iracká odnož teroristickej siete al-Kájda známa pod názvom Islamský iracký štát v utorok potvrdila, že front an-Nusra je na ňu napojený. Líder Islamského irackého štátu Abú Bakr al-Bagdádí informoval, že obe organizácie budú odteraz vystupovať pod jednotným názvom Islamský štát v Iraku a Levante. Levanta je historický názov pre územie, ktoré zahŕňa Sýriu, sever Iraku, Libanon, časť Izraela a Turecka, Cyprus, Jordánsko a Palestínu. Front an-Nusra ako aj Islamský iracký štát sú zaradené na americkom zozname teroristických skupín.

Viacerí povstaleckí velitelia v Sýrii s frontom an-Nusra neradi spolupracujú pre jeho ideológiu džihádu vrátane samovražedných útokov proti civilistom. Skupina si však vyslúžila rešpekt svojou disciplínou a efektivitou v boji. “Niektoré brigády Sýrskej slobodnej armády s ňou preto spolupracujú na určitých operáciách,” povedal al-Mikdád, no zároveň zdôraznil, že front nie je súčasťou povstaleckej armády.

Front an-Nusra chce po zvrhnutí al-Asada založiť v Sýrii islamský štát, s čím väčšina povstalcov nesúhlasí. “Náš cieľ je jasný – zvrhnúť režim a vytvoriť demokratický štát. Sýrčania si vyberú svojich lídrov vo voľbách,” zdôraznil al-Mikdád.

2 debata chyba