Výlet Beyoncé na Kubu rozdeľuje Ameriku

Prešli sa po Havane a dopriali si trojhodinovú romantickú večeru v jednej z najluxusnejších reštaurácií na Kube. Americká speváčka Beyoncé a jej manžel, hiphoper Jay-Z oslávili na Kube piate výročie sobáša a vyvolali politickú búrku. Hoci sa ukázalo, že na výlet na Castrov ostrov mali potrebné povolenia, mnohí americkí politici ich cestu považujú za zbytočnú pomoc kubánskej propagande.

11.04.2013 11:01
Beyoncé s manželom Jay-Z Foto:
Americká speváčka Beyoncé s manželom Jay-Z v reštaurácii La Guarida v centre Havany.
debata (2)

„Bola to jasná dovolenka na výročie svadby, ktorá sa ani len nesnažila predstierať, že išlo o kultúrny program,“ obvinila floridská kongresmanka Ileana Rosová-Lehtinenová prominentný hudobný pár z podvodu. „Nikto by nemal byť nad zákonom. Dokonca ani ak ste diva Beyoncé, a to je skvelé, že je slávna a bohatá, a Jay-Z, ktorého tiež každý miluje. Super. Ale nikto by nemal stáť nad zákonom,“ povedala republikánka.

Spojené štáty na Kubu po Castrovej revolúcii uvalili embargo a jedným z opatrení je zákaz pre amerických turistov na „Ostrov slobody“ cestovať. Vláda prezidenta Baracka Obamu zrušila sprísňujúce opatrenia Georgea Busha a umožňuje vzdelávacie cesty, z ktorých by mali profitovať aj bežní Kubánci. Takéto výlety podliehajú schvaľovaniu vlády, treba na ne špeciálne povolenie a účastníci zájazdu sú viazaní vopred daným programom, ktorý zahŕňa rôzne kultúrne a vzdelávacie podujatia a kontakty. Turistika ako taká či návšteva pláží by v ňom miesto mať nemali.

Beyoncé a Jay-Z boli v Havane minulý týždeň a okrem luxusnej večere sa stretávali s miestnymi umelcami, hudobníkmi a tanečníkmi či navštívili nočný klub so živou hudbou a detské divadlo. Keď návšteva vyplávala na povrch – i vďaka fotografiám z Havany a správam z kubánskych médií, ktoré o nej písali ako o turistickom výlete – zdvihla sa v USA vlna nevôle. Viacerí kongresmani z Floridy požiadali o preverenie výletu. V južanskom americkom štáte totiž žije veľa ľudí kubánskeho pôvodu, ktorí do USA ušli pred režimom Fidela Castra a ktorí sú proti zmäkčovaniu postoja Washingtonu voči karibskej diktatúre.

Americké ministerstvo financií, ktoré povolenia udeľuje, včera oznámilo, že umelci mali všetky dokumenty v poriadku. Ministerstvo však priznalo, že povolenia udeľuje cestovným kanceláriám a nie na meno cestujúcich. To, že do Havany cestuje Beyoncé, Jay-Z, ich matky a bodyguardi tak americké orgány zistili až na miamskom letisku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba