Taliani handlujú s prezidentským kreslom

Prezidentské voľby treba zopakovať. Aspoň tie neformálne. Internetová demokracia Beppeho Grilla narazila na nečakanú prekážku, keď hlasovanie o prezidentskom kandidátovi prekazili hackeri.

13.04.2013 10:58
Pier Luigi Bersani Foto: ,
Budúci taliansky prezident? Pierovi Luigimu Bersanimu prezidentské kreslo núka expremiér Silvio Berlusconi výmenou za veľkú koalíciu, líder ľavice však vie, že ponuka nie je nezištná.
debata

Kým protestné Päťhviezdičkové hnutie žiada, aby návrh budúcej hlavy štátu vyšiel z ľudu, veľké strany rokujú v zákulisí. Expremiér Silvio Berlusconi využíva budúcotýždňové voľby hlavy štátu na to, aby ešte viac rozdelil zmätenú ľavicu.

„Prezidentské voľby sa stali terčom útoku,“ priznal Grillo, ktorý väčšinu komunikácie so svojimi priaznivcami vedie cez internet prostredníctvom svojho populárneho blogu. „Preto sme sa rozhodli toto hlasovanie zrušiť a spustiť nové, tentoraz s vyššou úrovňou zabezpečenia,“ vyzval svojich nasledovníkov, aby svoj hlas odovzdali ešte raz. Desať najpopulárnejších mien potom postúpi do rozhodujúceho hlasovania, z ktorého grillovci vyberú svojho kandidáta do volieb.

Parlament bude rozhodovať o novej hlave štátu zrejme vo štvrtok a očakáva sa, že v súčasnej atmosfére vzájomnej nedôvery a politického patu voľby riadne preveria diplomatické schopnosti talianskych politikov. Tí sa už pol druha mesiaca nevedia dohodnúť na vláde ani na predčasných parlamentných voľbách. Súčasný prezident Giorgio Napolitano, ktorý počas svojich siedmich rokov vo funkcii pomerne úspešne zvládal krotiť talianske politické krízy, v máji z Kvirinálskeho paláca odchádza, a tak má tentoraz zviazané ruky.

Výber nástupcu je preto dôležitý, nový prezident môže mať v rukách východisko z krízy. Taliansky expremiér Silvio Berlusconi spočiatku trval na tom, aby sa prezidentom stal sympatizant pravice. Berlusconi dôvodil tým, že ľavica obsadila dôležité posty v parlamente a aj súčasný prezident je bývalý komunista. Pre Berlusconiho by vlastný človek v prezidentskom paláci znamenal záruku milosti v prípade odsúdenia v jednom z mnohých procesov, ktorým čelí.

Teraz však šéf pravicového bloku otočil a ponúkol prezidentské kreslo ľavici. Podmienkou je pristúpenie na veľkú koalíciu, ktoré by Berlusconiho opäť dostalo do vedenia Talianska. Veľká koalícia je pre Berlusconiho výhodná, pretože by znova držal osud vlády a krajiny vo svojich rukách a navyše by pred ďalšími voľbami ešte viac rozštiepil a oslabil ľavicu. Veľa ľavicových voličov totiž akúkoľvek spoluprácu s Berlusconim zásadne odmieta. „Boli by sme mu vydaní na milosť,“ povedala ľavicová poslankyňa Rosy Bindiová. Tá má na Berlusconiho aj osobne ťažké srdce, pretože o nej expremiér pred štyrmi rokmi povedal, že je škaredá.

Z rokovaní s lídrom ľavice Pierom Luigim Bersanim zatiaľ nevyšiel žiadny kompromis. Berlusconi však naznačil, že by si v prezidentskom kresle vedel predstaviť práve Bersaniho. Ten čelí straníckej revolte, ktorú proti nemu vedie neúspešný vyzývateľ zo straníckych primárok. Starosta Florencie Matteo Renzi Bersaniho viní z prehajdákania predvolebného náskoku i z nedostatočnej pružnosti pri zostavovaní vlády.

Ak by Bersani Berlusconiho ponuku prijal, získal by na sedem rokov významný post a zbavil by sa zodpovednosti za lúskanie povolebného orieška. Zároveň by však zrejme znechutil mnohých voličov, ktorí by v ďalších voľbách mohli ľavicu potrestať. Bersani preto tvrdí, že prezidentom byť nechce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba