Vo vojne zoznamov nechýba ani sarkazmus

Nebýva častým javom, aby sankcie vyvolávali úsmevné až sarkastické reakcie. V prípade amerického "Magnitského zoznamu" a odvetnej reakcie ruského ministerstva zahraničia ide však o povestnú výnimku.

15.04.2013 08:46
Sergej Magnitský Foto: ,
Vzápätí po doteraz nevyjasnenom úmrtí Sergeja Magnitského vo vyšetrovacej väzbe obletela jeho fotografia celý svet.
debata (2)

„Čert aby vzal možnosť stretnúť sa s Putinom v džude, ale oddych na chate v Soči, o ktorom snívala moja žena, je teraz v háji,“ reagoval John Yoo, exporadca ministerstva spravodlivosti USA, ktorý jej jedným z ľudí na ruskom zozname. Podľa Daily Beast sa naň dostal pre drsné metódy pri vypočúvaní podozrivých z terorizmu vo väznici na americkej základni Guantánamo. Spolu s Yoo sú na zozname Moskvy aj ľudia, ktorí sa podieľali napríklad na zatknutí a vyšetrovaní Rusov Viktora Buta a Konstantina Jarošenka. Americké úrady ich obvinili z pašovania a predaja zbraní a drog a dodnes sú v USA za mrežami.

Humor v reakcii na „čierny zoznam“ nechýba ani čečenskému promoskovskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý sa spolu s ďalšími 17 osobami nesmie ukázať v USA a sú ohrozené aj ich aktíva na území Spojených štátov.

„Veľmi ma to zdrvilo. Nevedel som sa poriadne sústrediť na prácu. Ešte aj môj kôň ochorel z toho, že pre svoje porušovanie ľudských práv sa nemôže zúčastniť pretekov za veľkou mlákou,“ vyhlásil Kadyrov v narážke na prvotný dôvod vzniku amerického „čierneho zoznamu“, teda nedodržiavanie ľudských práv v Rusku.

Rozbuškou terajšej tzv. vojny zoznamov bola nečakaná smrť Sergeja Magnitského, moskovského právnika zahraničného investičného fondu. V roku 2008 ho zatkli policajti. Oficiálne vraj pre podozrenie z daňových únikov mladého právnika. Väčšina pozorovateľov jeho zatknutie však od začiatku dáva do súvisu s obvinením, ktoré Magnitský vzniesol proti ľuďom z ruskej polície a justície. Týkalo sa obrovského rozkrádania. Po ročnom pobyte za mrežami našli Magnitského mŕtveho v cele počas moskovskej vyšetrovacej väzby. Jeho smrť je dodnes záhadou. Úrady za jeho smrť stále nikoho nepotrestali. Ba naopak, nebožtíka ťahajú ďalej po súdoch.

Vojnu zoznamov odštartoval Washington v piatok minulý týždeň zverejnením mien osôb, väčšinou úradníkov „strednej úrovne“, ktorí vraj porušili ľudské práva. Podľa denníka New York Times neboli však zverejnené všetky mená. Noviny tvrdia, že sa tak stalo z obavy z ruskej reakcie. Tá skutočne prišla o deň neskôr, v sobotu a oficiálne sa týka zákazu vstupu do Ruskej federácie rovnakého počtu, teda 18 Američanov. Na oboch zoznamoch by však mali byť podľa viacerých zdrojov tzv. tajné časti, na ktorých sú okrem „malých rýb“ aj vysokopostavené osobnosti.

„Na Magnitského zozname sa napriek očakávaniam také mená síce neobjavili, ale určite sú tam aj vyššie postavené osoby, ako je Kadyrov,“ cituje Reuters opozičného ruského aktivistu Borisa Nemcova. Zároveň zdôraznil, že americký zoznam vraj „nie je dokončený a bude sa rozširovať“. Podobný vývoj možno očakávať aj zo strany Moskvy, ktorá vždy v podobných prípadoch zachováva v reakcii vernosť „symetrii“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba