Explózia na maratóne v Bostone si vyžiadala tri obete

Dvojica výbuchov v cieľovej rovinke maratónu v Bostone si vyžiadala život troch ľudí. Oznámil to bostonský policajný šéf Ed Davis. Prezident Barack Obama prisľúbil pomoc s vyšetrovaním. Pondelňajší zápas NHL Boston - Ottawa odložili.

15.04.2013 21:30 , aktualizované: 16.04.2013 12:51
Boston, maratón, výbuch Foto: ,
V cieli bostonského maratónu vybuchli dve bomby.
debata (100)

Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí SR Borisa Gandela medzi mŕtvymi a zranenými nie sú žiadni slovenskí občania. „Pokiaľ máte k dispozícií akékoľvek informácie o slovenských štátnych príslušníkoch, ktorí sa mohli v mieste výbuchu nachádzať, kontaktujte Generálny konzulát v New Yorku na telefónnom čísle +1 646 707 6848,“ uvádza ministerstvo na svojej webstránke.

Výbuchy podľa Davisa zranili sto ľudí, podľa neoficiálnych informácií zdravotníkov je zranených okolo 140. Zabité bolo osemročné dieťa, medzi zranenými je osem detí. Stav 17 ľudí, ktorí sú v nemocničnom ošetrení, označujú lekári za kritický.

Podľa televízie CNN explózie v Bostone spôsobili neveľké, neveľmi odborne vyrobené nálože ukryté v odpadkových košoch rozmiestnených pozdĺž maratónskej trati. Nálože boli údajne pomerne primitívne, neobsahovali vysoko explozívny materiál.

Polícia pátra po mužovi „tmavšej pleti so zahraničným prízvukom“

Americkí vyšetrovatelia našli v Bostone a okolí päť ďalších nevybuchnutých trhavín. Oznámil to denník The Wall Street Journal. Práve nevybuchnuté bomby by mohli vyšetrovateľom poskytnúť cenné informácie o páchateľoch. Televízna stanica CNN získala pokyny pre políciu, podľa ktorých sa majú zamerať na pátranie po mužovi „tmavšej pleti so zahraničným prízvukom“. Takéhoto muža s batohom videli svedkovia na mieste útoku päť minút pred explóziou.

Získané informácie experti vyhodnocujú, uviedol denník s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s vyšetrovaním. FBI odmietla informácie o nájdených výbušninách komentovať.

Úrady výbuchy klasifikovali ako teroristický čin, pričom vyšetrovanie má na starosti Federálny vyšetrovací úrad (FBI), ktorého riaditeľ Robert Mueller priamo spolupracuje s ministrom spravodlivosti Ericom Holderom. Na vyšetrovaní sa podieľa aj CIA. Spravodajské agentúry nezaznamenali pred útokom žiadnu hrozbu.

Televízia CNN uviedla, že vyšetrovatelia dosiahli pokrok a „aktívne sledujú niekoľko stôp“. Agentúra Reuters s odvolaním sa na mienku bezpečnostných expertov napísala, že okolnosti incidentu ukazujú na útok islamských extrémistov alebo amerických protivládnych radikálov.

Na prvý variant ukazujú dve explózie odpálené bezprostredne po sebe, čo je častá taktika náboženských extrémistov.

Druhý variant, predpokladajúci útok pravicových radikálov, vychádza z časovania akcie. Pondelok bolo v USA posledným dňom pre daňové priznanie a v štáte Massachusetts zároveň pamätným vlasteneckým dnom. Obe tieto okolnosti mohli byť pre protivládnych či „protidaňových“ aktivistov dostatočným motívom.

Policajti analyzujú videozáznamy získané z rôznych zdrojov a žiadajú obyvateľstvo, aby oznamovalo akékoľvek podozrivé skutočnosti.

Bostonská polícia potvrdila ďalší výbuch v knižnici prezidenta Johna F. Kennedyho. Pôvodné úvahy, že išlo tiež o útok, neskôr zmiernila. Táto udalosť pravdepodobne súvisela s požiarom v budove, nie s predchádzajúcimi výbuchmi.

V cieli bostonského maratónu vybuchli dve bomby.
Na maratóne v Bostone vybuchli dve bomby.
+21Na maratóne v Bostone vybuchli dve bomby.

Televízne zábery v cieli maratónu ukázali svetlý dym stúpajúci približne do výšky 15 metrov. Lokálna rozhlasová stanica informovala, že prvá explózia sa udiala v blízkosti obchodu so športovým tovarom tri hodiny po dobehu víťaza a druhá neďaleko improvizovaných tribún asi o 20 sekúnd neskôr.

CNN odvysielala zábery explózie. Po výbuchu cestu zahalil hustý dym a v mieste vypukla panika. Zo snímok je zrejmé, ako sa mnoho ľudí pokúša ošetriť zranených a vyslobodiť ich z ochranných konštrukcií, ktoré tlaková vlna zmietla.

Polícia uzavrela miesto a potvrdila, že pri adrese 673 Boylston Street neďaleko cieľovej čiary masového bežeckého podujatia zaznamenali minimálne jeden výbuch. Strážcovia zákona uzavreli hotel, ktorý slúžil ako sídlo organizačného výboru a press-centrum – dnu či von sa nedostane žiadna osoba.

„Autori takýchto útokov vždy vyhľadávajú najslabšie články. Ide o športové podujatie, anonymita teroristov je tak oproti politickým podujatiam viac zaručená. Budeme možno svedkami sprísnených opatrení v oblasti cestovania alebo organizovania športových podujatí,“ povedal veľvyslanec SR v USA Peter Kmec pre televíziu TA3. Či sa zranili aj Slováci, stále zisťujú.

Čo videli svedkovia

„Videl som dve explózie. Prvá z nich bola za cieľovou čiarou. Počul som hlasný tresk a videl stúpajúci dym,“ opisoval situáciu krátko po výbuchu reportér bostonského Heraldu Chris Cassidy, ktorý tiež bežal maratón." Ako som bežal, počul som za sebou hlasný zvuk. Vyzeralo to, ako by to bolo v smetiaku. Mnoho ľudí zasiahli trosky, mali, krvavé čelá," dodal.

„Explózia musela prísť z jednej z troch budov kaviarne, pekárne, alebo obchodu so sladkosťami. Videl som to na vlastné oči, bola to silná rana. Teraz som už v bezpečí,“ povedal očitý svedok, ktorý si maratón aj odbehol, stanici BBC.

„Niekoho noha mi preletala ponad hlavu,“ povedal pre bostonský Herald John Ross, ktorý stál medzi divákmi. „Ponúkol som môj opasok, aby pomohol zastaviť krvácanie jedného zo zranených.“

„Bolo to hrozné!“ povedal ďalší zo svedkov Brian Walker. „Videl som nejaké strašné rany. Dalo by sa doslova cítiť silný závan vetra,“ opísal chvíle tesne po výbuchu.

Opatrenia prijali aj v New Yorku a Bielom dome

Newyorská polícia v súvislosti s udalosťou v Bostone zvýšila bezpečnostné opatrenia najmä na Manhattane, posilnila ochranu viacerých objektov a ich okolia, napríklad luxusných hotelov. Povedal to výkonný šéf Paul Browne.

„Zatiaľ nevieme, kto a prečo to spravil, avšak uisťujem vás, že vinníka odhalíme a postavíme ho pred súd, aby sa zodpovedal za svoj čin. Pevne verím, že obyvatelia Bostonu sa v týchto ťažkých chvíľach zomknú a budú držať spolu. Celá Amerika stojí za vami,“ povedal počas živého vstupu na BBC prezident USA Barack Obama. Ako dodal, v prípade odhalenia nových skutočností, na ktorých v súčasnosti pracujú tímy vyšetrovateľov, ihneď informuje verejnosť.

K tragédii sa už vyjadril viceprezident Joe Biden, ktorý vyjadril sústrasť rodinám obetí. „Nevieme žiadne podrobnosti o tom, čo to spôsobilo, kto to urobil, ale naše modlitby sú s obeťami v Bostone,“ povedal. Úrady zatiaľ nevedia, či išlo o teroristický čin. V súvislosti s výbuchmi však posilnili bezpečnostné opatrenia aj v iných častiach Spojených štátov, a to najmä v okolí významných a navštevovaných mi­est.

Muži zachraňujú zranenú ženu po výbuchoch na... Foto: SITA/AP, John Tlumacki
boston, maratón, výbuch, bomba Muži zachraňujú zranenú ženu po výbuchoch na maratóne.

V uliciach Bostonu sú stovky policajtov, ľudom odporučili neopúšťať domovy

Polícia uzavrela veľkú časť centra, stovky mužov v uniformách prehľadávali široké okolie. Policajti v zálohe boli okamžite povolaní na miesto činu a budú sa striedať v 12-hodinových smenách. Ľudí vyzvali, aby sa držali ďalej od miesta výbuchu, kým vyšetrovatelia zaistia okolie trate. Turistom, ktorí sa prišli pozrieť na maratón kde štartovalo vyše 27-tisíc bežcov, odporučili neopúšťať svoje hotely.

„Vďaka sociálnym sieťam, ako napríklad twitter, sa o nešťastí okamžite dozvedeli tisíce ľudí, v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd,“ povedal BBC analytik, podľa ktorého zároveň okamžite varovali ostatných účastníkov.

„Spolupracujeme so všetkými bezpečnostnými zložkami a aby sme dostali situáciu pod kontrolu. Ľudí zároveň žiadame o akékoľvek informácie, ktoré pomôžu pri pátraní po vinníkoch,“ povedal náčelník bostonskej polície Ed Davis.

V štartovej listine boli aj Slováci

Víťazom 117. ročníka Bostonského maratónu sa stal Etiópčan Lelisa Desisa časom 2:10:22 h. V súťaži žien bola v cieli prvá Rita Jeptoová z Kene za 2:26:25 h. Podujatie sa pravidelne koná tretí aprílový pondelok na Patriots Day, premiéra bola v roku 1897. Začína sa v Hopkintone a končí na Copley Square. Bostonský maratón každoročne priláka 20 000 bežcov, ktorých pri trati povzbudzuje približne pol milióna divákov.

Tento rok medzi 27-tisíc bežcami boli aj viacerí Slováci. Matej Bizik finišoval za 2:52:52 h na 1058. mieste celkovo a medzi mužmi na 998. priečke. Pod tri hodiny sa dostal aj Ján Roziak (2:54:33), Zuzana Trnovcová dobehla ako 399. žena za 3:12:07 h. V cieli zaregistrovali zo Slovenska podľa dosiaľ zverejnených výsledkových listín aj Dušana Tomku (3:12:33), Petra Králika (3:14:43), Ladislava Šimka (3:28:01), Katarínu Whelanovú (3:33:15), Miroslava Šoreka (3:47:12) i Viliama Nováka (3:49:11).

„Slováci, ktorí sa zaregistrovali ako účastníci bostonského maratónu, sú v poriadku,“ uviedol riaditeľ Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. „Zatiaľ nemáme hlásených ani žiadnych zranených občanov SR z radov divákov,“ dodal. Informácie o svojich blízkych môžu ľudia získať od bostonskej polície na čísle +1–617–6354500.

Rezort odporúča občanom, aby sa pred cestou do Bostonu informovali o vývoji bezpečnostnej situácie. Momentálna situácia môže spôsobiť problémy v doprave, s ubytovaním v hoteloch a aj s mobilnými telefónmi.

100 debata chyba