Bilancia zemetrasenia v Iráne: 34 mŕtvych, 200 zranených

Mohutné zemetrasenie v utorok postihlo juhovýchod Iránu pri hraniciach s Pakistanom. Pakistanské úrady oznámili, že zahynulo najmenej 34 ľudí a 200 osôb je zranených, otrasy vraj tiež zničili stovky hlinených chatrčí. V Iráne nie sú ani niekoľko hodín po katastrofe úradné údaje o postihnutých jasné, podľa posledných informácií bolo zranených 27 ľudí. Otrasy boli registrované od Indie až po oblasť Perzského zálivu.

16.04.2013 13:54 , aktualizované: 19:35
zemetrasenie, Pakistan Foto: ,
Obyvatelia pakistanského mesta Karáčí v obavách z ničivého zemetrasenia vyšli z budov a zhromažďovali sa vonku na uliciach. Panika narástla po správach o obetiach zemetrasenia v Iráne.
debata (13)

Podľa americkej geologickej služby (USGS) mali otrasy v Iráne silu 7,8 stupňa a zaznamenané boli vo 12:44 SELČ severne od mesta Saravan. Ide o málo osídlenú oblasť na východe, blízko hranice s Pakistanom.

V Naí Dillí sa triasli výškové budovy a ľudia vybiehali do ulíc. Svedkovia hovoria o evakuácii ľudí v Abú Zabí, v Bahrajne alebo v Dubaji, kde stojí množstvo výškových budov.

Podľa PressTV boli otrasy v najsilnejšími v regióne za posledných 40 rokov a bolo ich cítiť aj v okolitých krajinách vrátane Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Indie. Spravodajca stanice v Pakistane informoval, že z provincie Balúčistán susediacej s rovnomennou časťou Iránu hlásili najmenej sedem mŕtvych. Do postihnutého regiónu, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia, mieria záchranárske tímy. Silné otrasy v okolitých krajinách vyvolali evakuáciu výškových budov, obyvatelia iránskeho hlavného mesta Teherán ich však nepocítili.

Irán postihlo tragické zemetrasenie aj minulý týždeň, pri ktorom v južnej časti štátu zahynulo takmer 40 ľudí a asi 850 bolo zranených. Ohnisko týchto otrasov bolo v blízkosti Búšehru, kde je jediná iránska jadrová elektráreň. Minulotýždňové zemetrasenie elektráreň nepoškodilo. Miesto utorňajších otrasov je od nej oveľa ďalej, napriek tomu ruský prevádzkovateľ elektrárne ubezpečil, že búšehrská elektráreň je v poriadku. Irán bol kritizovaný za výstavbu takto citlivej prevádzky v regióne s vysokou seizmickou aktivitou.

13 debata chyba