Polícia hľadá útočníkov z Bostonu, Taliban zodpovednosť odmietol

Pakistanské radikálne islamistické hnutie Taliban odmietlo zodpovednosť za pondelkový bombový útok v cieli maratónu v Bostone.

16.04.2013 14:46 , aktualizované: 17:33
Boston, Marahon,  bomba Foto: ,
Na maratóne v Bostone vybuchli dve bomby.
debata (17)

Podľa najnovších informácií je 144 zranených, z nich je však až 17 v kritickom stave. Jednou z troch doterajších obetí je 8-ročný Martin Richard z Dorchesteru v štáte Massachusetts, ktorý v cieli čakal na otca Billa, jedného z 27-tisíc účastníkov bostonského maratónu. Smrťou malého Martina sa rodinná tragédia neskončila. Ako píše Daily Mail, jeho o šesť rokov staršia sestra prišla pri výbuchu o nohu a matka Denise je stále v nemocnici po tom, čo podstúpila operáciu mozgu.

Obama nariadil spustiť štátne vlajky na pol žrde

Americký prezident Barack Obama v utorok v reakcii na pondelkový bostonský atentát nariadil s okamžitou platnosťou spustiť štátne vlajky na pol žrde na všetkých verejných úradoch.

Týka sa to Bieleho domu, ale aj amerických zastupiteľských úradov v zahraničí a takisto vojnových lodí alebo vojenských základní vo svete. Nariadenie platí do sobotňajšieho večera. Obama v tlačovom vyhlásení uviedol, že sa tak rozhodol v úcte k obetiam nezmyselného násilia.

Po dvoch výbuchoch sa ďalšie bomby nenašli

Podľa guvernéra amerického štátu Massachussetts neboli po dvoch explóziách náloží na bostonskom maratóne už v celej oblasti nájdené ďalšie nevybuchnuté bomby, ako najskôr tvrdili médiá. Na tlačovej konferencii v Bostone guvernér Deval Patrick povedal, že jediné bomby, ktoré tam boli, boli tie, ktoré v pondelok vybuchli.

Podľa iného bostonského predstaviteľa dezinformácie o ďalších náložiach zrejme vznikli na základe policajných hlásení o nálezoch podozrivých balíkov v prehľadávaných odpadkových košoch, ktoré boli v niektorých prípadoch preventívne zneškodňované. Dodatočná kontrola ale potom ukázala, že ďalšie smrtiace nálože v oblasti neboli.

Podľa Richarda Deslauriersa, zástupcu FBI, ktorá vyšetrovanie teroristického útoku prevzala, nie je mesto podľa všetkého vystavené ďalším hrozbám. Vyšetrovanie sa vraj teraz vedie na základe zistených poznatkov v niekoľkých líniách.

Deslauriers zároveň odmietol komentovať, či boli v súvislosti s atentátom zadržané nejaké osoby. Tiež odmietol spresniť, aké bomby boli použité.

Bostonský policajný predstaviteľ Ed Davis ale podľa miestnej televíznej stanice ITV povedal, že nikto zadržaný zatiaľ nebol. Atentát označil za najzložitejší kriminálny prípad v histórii jeho oddelenia.

Islamskí fundamentalisti alebo americkí protivládni radikáli?

Podľa denníka Wall Street Journal bostonská polícia našla päť ďalších nevybuchnutých trhavín. FBI nechcela informácie o nájdených výbušninách komentovať. Nemenovaný zdroj oboznámený s priebehom vyšetrovania agentúre AP povedal, že zrejme nešlo o čin samovražedných atentátnikov.

Podľa bezpečnostných expertov citovaných agentúrou Reuters existujú dve skupiny ľudí, ktoré by mohli za akciou stáť: buď islamskí fundamentalisti alebo americkí protivládni radikáli.

Pre prvý variant svedčí skutočnosť, že dve explózie zazneli bezprostredne po sebe, čo je častá taktika náboženských extrémistov. Pakistanský Taliban, ktorý v minulosti hrozil bombovými útokmi na americkom území, však v utorok zodpovednosť za pondelkovú akciu odmietol. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu Talibanu. Táto organizácia sa v minulosti prihlásila napríklad k pokusu o bombový útok na newyorské námestie Times Square, kde polícia v roku 2010 objavila zaparkovaný automobil plný výbušnín.

Doterajšie vyšetrovanie navyše spochybnilo, že by mohlo ísť o samovražedný útok. Agentúre AP to povedal európsky bezpečnostný expert, ktorý je s vyšetrovaním oboznámený. Na úplné vylúčenie tejto možnosti je však podľa neho príliš skoro.

Druhý variant, predpokladajúci útok pravicových radikálov, vychádza z načasovania akcie. Pondelok bol v USA posledným dňom pre daňové priznanie a v štáte Massachusetts zároveň pamätným vlasteneckým dňom. Obe tieto okolnosti údajne mohli byť pre protivládnych či „protidaňových“ aktivistov dostatočným motívom.

Podľa neoficiálnych zdrojov z vyšetrovania neboli nálože, ktoré explodovali zhruba 100 metrov od seba, síce veľké a nijako sofistikované, ale pre zvýšenie účinku boli naplnené ostrými železnými úlomkami.

Polícia prehľadala podozrivý byt v Bostone

Podľa CNN policajti pátrajú po podozrivom mužovi tmavšej farby pleti alebo černochovi s možným cudzím prízvukom, čiernym ruksakom a mikinou, ktorý sa asi päť minút pred explóziou snažil dostať na miesto činu. Podľa Fox News je v bostonskej nemocnici pod policajným dohľadom popálený dvadsaťročný muž saudského pôvodu, ktorého byt na predmestí pre možné spojenie s výbuchmi prehľadali vyšetrovatelia.

Televízia CNN uviedla, že vyšetrovatelia dosiahli pokrok a „aktívne sledujú niekoľko stôp“. Podľa AP doviedla vyšetrovateľov jedna z línií pátrania až do domu na bostonskom predmestí Revere. Policajti po domovej prehliadke vynášali z jedného z bytov papierové a plastové tašky s možným dôkazným materiálom. Ďalšie okolnosti prehliadky odmietla polícia poskytnúť.

Policajti tiež analyzujú videozáznamy získané z rôznych zdrojov a žiadajú verejnosť, aby oznámila akékoľvek podozrivé skutočnosti. Celú štyridsaťdvaki­lometrovú trasu maratónu polícia starostlivo skúma v nádeji, že narazí na nejaké dôkazy. Na bostonskom maratóne sa zúčastnilo približne 27 000 bežcov a zhruba pol milióna ľudí sa na beh pozeralo. Polícia preto predpokladá, že získa na analýzu dostatok obrazového materiálu.

Vo vyšetrovaní môže pomôcť tiež veľká aktivita účastníkov a svedkov, ktorí uverejnia desiatky fotografií a postrehov na internete.

Mnoho teórií medzi užívateľmi sociálnych sietí vyvolala napríklad jedna z fotografií na Twitteri, zobrazujúca muža, ktorý sa v čase explózií pohyboval na streche blízkej budovy. Veľký ohlas má aj služba vyhľadávania osôb, ktorú najmä ako pomoc pre blízkych účastníkov či divákov maratónu sprevádzkovala spoločnosť Google. Do tejto aplikácie je možné zadať údaje o mieste pobytu či zdravotnom stave, ktoré si na základe mena môžu vyhľadať ľudia, ktorí po maratóne hľadajú konkrétnu osobu.

V cieli bostonského maratónu vybuchli dve bomby.
Na maratóne v Bostone vybuchli dve bomby.
+21Na maratóne v Bostone vybuchli dve bomby.
17 debata chyba