Expert o útokoch v Bostone: Mohla to byť práca jednotlivca

"FBI teraz dáva dokopy skladačku," povedal pre Pravdu o vyšetrovaní útokov v Bostone David Lowe, bezpečnostný expert z Liverpoolskej univerzity Johna Mooresa. Odborník 27 rokov pracoval v polícii, bol zaradený aj v protiteroristickej jednotke. Podľa Lowea môžu o páchateľovi či páchateľoch niečo prezradiť aj bomby, analytik sa domnieva, že išlo skôr o domáci terorizmus.

16.04.2013 20:00
USA Boston maratón explózie obete Foto: ,
Policajti reagujú po druhej explózii počas Bostonského maratónu.
debata (24)

Na čo momentálne vyšetrovatelia útokov v Bostone sústredia pozornosť, ako vyzerá tento proces?

David Lowe Foto: Archív autora
David Lowe David Lowe

Prvou z kľúčových oblastí, na ktorú sa vyšetrovatelia zameriavajú, je to, že si od začiatku prechádzajú všetky spravodajské informácie, ktoré mali k dispozícii pred útokmi. Je to preto, že sa snažia nájsť akúkoľvek stopu, ktorá by viedla k páchateľovi či páchateľom. Druhou dôležitou oblasťou je štúdium všetkých záznamov, ktoré majú z miesta činu k dispozícii. Aj tie, ktoré vznikli niekoľko hodín pred útokmi. Hľadajú možných podozrivých. Tretie, čomu venujú pozornosť, sú ,samozrejme, forenzné dôkazy. Odpálené bomby dávajú dokopy, kúsok po kúsku. Preverujú aj ostatné materiálne dôkazy. Tieto tri oblasti sú v centre pozornosti. Problémom je, že sa zatiaľ nikto neprihlásil k zodpovednosti. Teroristi pritom majú radi publicitu. Predpokladám však, že FBI pracuje s mnohými teóriami, kto to mohol spáchať.

Ktorá z týchto troch oblastí, ktoré ste spomenuli, môže najviac prispieť k objaveniu toho, kto útoky pripravil?
V boji s terorizmom sú vždy kľúčové spravodajské informácie. Je to o tom, že sa bezpečnostné služby snažia v prvom rade útokom zabrániť. Ak sa to nepodarí, vidíme následky ako v Bostone. Keď už však k niečomu dôjde, aj tak je potrebné zase sa pozrieť na informácie, ktoré máme k dispozícii. Vo svetle udalostí sa totiž môžu javiť inak. Niekto si môže všimnúť fakt, ktorý predtým nevyzeral dôležitý. Je to ako skladačka, do ktorej dopĺňate to, čo máte. A potom sa dostanete na stopu, ktorú sledujete.

Čo dokážu povedať bomby o páchateľoch?
Môžu pomôcť. Niektoré teroristické skupiny používajú určitý typ zariadení. V tomto prípade asi išlo o bomby s guľôčkovými ložiskami či šrapnelmi. Pravdepodobne to nebol samovražedný útok. To by bola skôr taktika džihádistov. Takže, áno, výbušné zariadenie môže niečo prezradiť o výrobcoch. Ak by vyšlo najavo, že ich odpálili na diaľku, napríklad pomocou mobilného telefónu, svedčilo by to o sofistikovanejšom prístupe. Z mojich skúsenosti v Británii však viem, čo dokážu aj pomerne jednoduché bomby.

Kto teda mohol pripraviť masaker v Bostone na základe toho, ako útok vyzeral? Spomenuli ste, že pri džihádistoch by to mohol byť skôr samovražedný útok. Ale okrem 11. septembra 2001 takto USA nezasiahli.
Je pravda, že džidádisti nie vždy využívajú samovražedné útoky. Podľa toho, čo doteraz vieme, by som však naozaj skôr povedal, že za útokmi na maratón v Bostone stojí nejaká krajne pravicová organizácia. Neprekvapilo by ma to. Taliban napríklad už vyhlásil, že to neurobil. Takže je to pravdepodobne domáci terorizmus. Myslím, že by mohlo ísť o jednu z tých skupín, ktoré bojujú s vládou a chceli spôsobiť šok a hrôzu. Ukázať Amerike, že nie je bezpečná. Že je slabá, napriek bezpečnostným opatreniam. Mohlo ísť aj o čin jednotlivca, osamelého vlka.

K masakru sa zatiaľ nikto neprihlásil. Hovorí to niečo o útoku? Teroristi, ako ste povedali, majú radi publicitu.
Práve fakt, že sa doteraz nikto neprihlásil k zodpovednosti, by mohol svedčiť o tom, že útoky pripravil jednotlivec. Pozrite sa na Andersa Breivika v Nórsku. Takmer nikto mu nevenoval pozornosť. A skončilo sa to tak, že zabíjal ľudí. Takže v Bostone mohlo tiež ísť o jednotlivca, ktorý mal pocit, že mu niekto krivdí.

Počas udalostí, akým je maratón v Bostone, sú bežné pomerne prísne bezpečnostné opatrenia. Ako teda došlo k útokom? Je možné, že zlyhali tajné služby a bezpečnostné zložky, ktoré podcenili nejakú hrozbu?
Ak to bol jednotlivec, ktorý unikol pozornosti, nebolo preňho až také ťažké zaútočiť. Vo väčšine prípadov pri podobných podujatiach neprechádzajú ľudia kontrolami. Štát nedokáže ochrániť všetkých obyvateľov. Veľmi by ma prekvapilo, keby existovalo nejaké podozrenie na skutočnú hrozbu, ale polícia by ju nebrala vážne. Ako som však povedal, na sto percent nedokážeme ochrániť všetkých.

Vo svojej prvej reakcii na útoky americký prezident Barack Obama nepoužil slovo terorizmus. Bol to teda podľa vás teroristický útok?
Všetko iné by bolo mimoriadne prekvapujúce. Chápem, že Obama nechcel hneď hovoriť o vojne proti terorizmu, alebo podobne, lebo chcel najprv vidieť fakty. Bežní zločinci však neurobia niečo také, čo sa stalo v Bostone. Teda, že by odpálili bomby, ktoré by zabili každého, kto bol v dosahu výbuchu. Takto obyčajní kriminálnici nekonajú. To, čo sa stalo v Bostone, bol teroristický čin.

Ako bude Amerika reagovať? Novými bezpečnostnými opatreniami?
Čo sa týka postupov bezpečnostných zložiek, tie sa príliš nezmenia. Možno uvidíme väčšie zapojenie verejnosti do týchto opatrení, či skôr zameranie sa na to, aby si ľudia viac všímali, čo sa deje okolo nich. Len v Británii sa tajná služba MI5 od 11. septembra 2001 zaoberala 43 pravdepodobne vážnymi hrozbami. Naozaj je to veľa. Verejnosť a vláda musia viac spolupracovať. Samozrejme, že sa vyskytnú aj omyly, ale ostražitosť je namieste.

24 debata chyba