Keď sa aktéri útokov v Bostone nepriznajú, môžu chystať ďalší

Do USA sa nevracia strach, aký vznikol po atentátoch z 11. septembra 2001, zdôraznil odborník na problematiku terorizmu Michael Kenney z univerzity v Pittsburghu.

17.04.2013 10:00
Boston, Maraton, bomba Foto: ,
Výbuch v Bostone si vyžiadal desiatky zranených.
debata (1)

„Teraz zahynuli traja ľudia a vtedajšie útoky mali tritisíc obetí. Rozdielny počet obetí by som prirovnal k slabému a k obrovskému zemetraseniu,“ povedal v telefonickom rozhovore pre Pravdu.

Dá sa špekulovať o tom, kto stojí za útokmi v Bostone?
Teraz je všetko v rovine holých špekulácií, lebo stopercentne nevieme, či išlo o politický motív. Ak by naozaj stál v pozadí, môžeme uvažovať dvoma smermi. Zahraniční teroristi alebo domáca stopa? Radikálna pravica v USA považuje obdobie apríla za dôležité. Timothy McVeigh spáchal 19. 4. 1995 atentát v Oklahoma City a v rovnaký deň popravili rasistického ideológa Richarda Snella, ktorý hlásal nadradenosť belochov a zavraždil dvoch ľudí. Znamená to, že tento týždeň má pre extrémistov symbolický význam. Špekulovať môžeme o veľkom počte motívov.

Napríklad?
Krvavý odkaz prezidentovi, ak bol niekto nespokojný so znovuzvolením Baracka Obamu. Spomínaná rasistická teória o belošskej nadradenosti. Reakcia na snahy sprísniť predaj zbraní. Spáchať to mohol jednotlivec alebo skupinka osôb so smrtonosnou nenávisťou proti niekomu alebo k niečomu.

Môže tragédia v Bostone vyvolať v USA pocit strachu podobný tomu, čo vznikol po útokoch z 11. septembra 2001?
Bolo by to prehnané tvrdenie. Teraz zahynuli traja ľudia a vtedajšie útoky mali tritisíc obetí. Rozdielny počet obetí by som prirovnal k slabému a k obrovskému zemetraseniu, ako sa to robí pri magnitúde počas otrasov pôdy. Vážim si slová Obamu, ktorý zdôraznil, že treba zachovať pokoj, sústrediť sa na dôkladné vyšetrenie prípadu a odovzdať páchateľa alebo páchateľov do rúk spravodlivosti.

Mohlo zohrať úlohu vo výbere miesta útoku to, že Bostonský maratón je najstarší v USA, a preto dlhou tradíciou priťahuje veľkú pozornosť?
Nepochybne áno. Toto športové podujatie je pre Boston jednou z najvýraznejších udalostí roka, možno že najväčšou. Je to sviatok mesta. Dokonca školákom dávajú voľno, aby mohli vidieť a povzbudzovať maratóncov. Teroristi mali istotu veľkého obecenstva, čo vždy sledujú ako svoj cieľ. Ich zákerným komunikačným nástrojom je to, aby dielo skazy uvidelo čo najviac ľudí. Zároveň sa mohli spoliehať, že výbuchy zasiahnu mnohých divákov. Bola to súhra dvoch faktorov, ktoré teroristi považujú za rozhodujúce.

Sú maratóny zraniteľnejšie športové terče v porovnaní so štadiónmi, kde sa dajú kontrolovať diváci pred vchodmi? Zrejme aj podľa tohto kalkulovali páchatelia.
Žiaľ, zvlášť maratón v Bostone bol pomerne ľahký terč. V tomto prípade výrazne klesá šanca predísť možnému atentátu. Bostonská trať totiž nie je okruh, ktorý by ste viackrát obehli. Naopak, začína sa na predmestí; dalo by sa povedať, že je to rovná línia, na ktorej sa ani raz neocitnete znovu na rovnakom mieste. Bostonský maratón znamenal obrovské bezpečnostné riziko, pretože na takejto viac ako 40-kilometrovej trati vlastne neexistuje šanca zabrániť útoku, keď sa prizerajú státisíce ľudí. Stihnete otvoriť všetkým batohy a prezrieť tašky? To nie je ako pred príchodom na hokejový štadión alebo do basketbalovej haly.

K výbuchom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ako si to vysvetľujete?
Nie som prekvapený. Možnože existuje falošná domnienka, že teroristi sa vždy ponáhľajú prevziať zodpovednosť za svoj masaker. Nebýva to tak v každom prípade. Ak sa nachádzajú uprostred svojho boja, nebudú sa predčasne zviditeľňovať, lebo je možné, že chystajú ďalší atentát a tak vedia, že by iba zbytočne upozornili sami na seba a uľahčili prácu vyšetrovateľom. Z môjho pohľadu vyznieva dôležito, že mlčí teroristická sieť Al-Kajdá, ktorá sa rada hlási k protiamerickým útokom.

Košice bezpečnosť zvýšia, Bratislava nie

Slovenská polícia zatiaľ nechystá v súvislosti s útokom počas Bostonského maratónu sprísnenie bezpečnostných opatrení pri veľkých podujatiach. Podľa nej je na každú verejnú akciu pripravená aj dnes. „Do opatrení vyčleňujeme adekvátny počet síl a prostriedkov v závislosti od charakteru podujatia. Policajný zbor je vždy pripravený zasiahnuť v prípade potreby. Bezpečnostné opatrenia z taktického hľadiska nie je možné bližšie špecifikovať,“ povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Košice si na bezpečnosti dajú viac záležať. V tomto roku sa stali Európskym hlavným mestom kultúry a v rámci toho ponúkajú množstvo podujatí na verejných priestranstvách. Očakávajú prílev najmä zahraničných turistov. „V spolupráci s organizátorom a štátnou políciou zvýšime podiel bezpečnostných zložiek v uliciach mesta počas veľkých kultúrnych a športových akcií aj s ohľadom na fakt, že Košice sú tento rok Európskym hlavným mestom kultúry,“ povedal primátor Košíc Richard Raši. Pre mesto sú podľa neho správy o tragédii z Bostonu o to smutnejšie, že Košice sú tiež dejiskom tradičných maratónskych pretekov.

Bezpečnostné opatrenia počas masových podujatí v hlavnom meste nebudú prísnejšie. „Situácia nie je taká, aby sme museli pristúpiť k zvýšeniu bezpečnosti pred víkendovým podujatím Bratislava pre všetkých. Hlavné mesto pri organizovaní alebo spoluorganizovaní podujatí vždy komunikuje s bezpečnostnými zložkami štátu, ktoré monitorujú okolnosti, a situáciu vyhodnocujeme,“ povedal riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrássy. Podľa neho udalosť v Bostone ukazuje, že sa v maximálnej miere treba sústrediť na bezpečnosť nielen účastníkov rôznych podujatí, ale aj fanúšikov.
(eo)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba