Taliani znova nezvolili prezidenta

Ani druhý deň volieb síce nepriniesol Talianom prezidenta, zato však dokázal tamojších politikov rozhádať ešte viac ako doteraz.

19.04.2013 13:58 , aktualizované: 20.04.2013 08:37
Prodi Foto: ,
Romano Prodi
debata

Po neúspechu štvrtkovej dohody sa talianska ľavica zjednotila za expremiérom a bývalým šéfom Európskej komisie Romanom Prodim. Toho však odmietli ostatné strany a Prodi sa vo štvrtom kole nedostal ani cez znížený prah, keď získal tesne pod polovicou hlasov. Bývalý úhlavný nepriateľ je neprijateľný pre expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý ľavici sľúbil tvrdý boj.

„Porušili dohodu,“ soptil Berlusconi. „Romano Prodi nie je predstaviteľom Talianska, ale zastupuje len záujmy Demokratickej strany, presne, ako to bolo tradíciou za komunistov. Zvolili zle. Čaká ich tuhý boj. Budeme ľavici klásť polená pod nohy, budeme brániť našu ústavu, našu slobodu, našu demokraciu. Budú predčasné voľby a ja budem kandidovať za premiéra,“ sľúbil pomstu líder pravice ešte pred tretím kolom hlasovania v piatok ráno.

Proti Prodimu sa postavilo aj protestné Päťhviezdičkové hnutie. To zanovito trvá na podpore svojho kandidáta, 80-ročného ľavicového akademika Stefana Rodotu. Podľa lídra hnutia Beppeho Grilla môže Prodi o hlasoch jeho voliteľov len snívať.

Predstava bývalého šéfa Európskej komisie v Kvirinálskom paláci nenadchla ani ďalšieho bývalého eurokomisára a dosluhujúceho talianskeho premiéra Maria Montiho. Prodi podľa neho príliš rozdeľuje spoločnosť v čase, keď krajina potrebuje zjednocovať.

Svoj názor vyjadrila aj Berlusconiho poslankyňa Alessandra Mussoliniová, ktorá sa pohrala s názvom románu a filmu Diabol nosí Pradu a módnu značku na svojom tričku nahradila priezviskom Romana Prodiho.

Pre lídra ľavice Piera Luigiho Bersaniho však bolo navrhnutie Prodiho jedinou šancou, ako zabrániť rozpadu vlastnej strany. Bersani sa pôvodne krátko pred začiatkom volieb tajne dohodol s Berlusconim na podpore bývalého šéfa senátu Franca Mariniho. Podľa zákulisných informácií sa zdá, že Berlusconi za to Bersanimu sľúbil podporu jeho menšinovej vláde. Ak by za umierneného ľavičiara zahlasovali oba veľké bloky, Marini by bez problémov prekročil aj dvojtretinové kvórum, potrebné v prvých troch hlasovaniach.

Práve dohoda s Berlusconim však vyvolala obrovský rozkol v ľavici. Viac ako dvesto voliteľov sa odklonilo od straníckej línie a Bersani, ktorý už aj tak čelí silnej vnútrostraníckej opozícii, sa zrazu ocitol zoči-voči otvorenej rebélii. Prevažne mladí prívrženci ľavice obsadili niekoľko kancelárií strany, pričom viacerí na protest pálili svoje stranícke legitimácie.

„Naša krajina momentálne potrebuje inštitucionálny dialóg o reformách a s Romanom Prodim v prezidentskom úrade sa to môže podariť,“ zdôvodnila podporu Prodimu ďalšia Berlusconiho úhlavná nepriateľka Rosa Bindiová. „Je kvalifikovanejší, ako ktokoľvek iný,“ povedala Bindiová na adresu kandidáta, ktorý je momentálne vyslancom OSN v Mali.

Súčasný prezident Giorgio Napolitano opustí svoj úrad v polovici mája a jeho nástupca bude musieť vyriešiť zložitý politický pat. Hoci je pre stabilitu krajiny výhodnejšia vláda ako predčasné voľby, hádky o voľbe prezidenta môžu privolať skôr druhú možnosť. „Ak nám Demokratická strana odpovedá týmto spôsobom, nie sme to my, kto chce voľby. Sú to oni, keď sa stavajú do úplnej opozície,“ povedal Berlusconiho spojenec Fabrizio Cicchito.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba