Srbsko a Kosovo dosiahli kľúčovú dohodu

Srbi a Kosovčania v piatok na rokovaniach zastrešovaných Európskou úniou konečne dosiahli dlho očakávanú dohodu. Jej detaily však zatiaľ nie sú známe.

19.04.2013 17:39
debata (54)

„Vyšiel biely dym! Habemus pactum!“ komentovala ukončenie rokovaní kosovská ministerka pre integráciu Vlora Çitakuová prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Srbský spravodajský portál B92.net informuje, že pakt obsahuje 15 bodov, ktoré sa týkajú napríklad problematiky Srbmi obývaných území v Kosove alebo členstva Prištiny v medzinárodných organizáciách. Na presné znenie dohody si však médiá musia počkať.

Rokovania viedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová, ktorá predsedala už ôsmim kolám rozhovorov medzi Srbskom, Kosovom a EÚ. Okrem kosovského premiéra Hashima Thaçiho sa na nich zúčastňuje aj jeho srbský náprotivok Ivica Dačič. Posledné kolo rokovaní sa tento mesiac skončilo bez výsledku. Úsilie stroskotalo na otázke štatútu častí Kosova, kde tvoria väčšinu obyvateľstva Srbi.

Srbská vláda 8. apríla oficiálne odmietla dohodu navrhnutú Európskou úniou v súvislosti s Kosovom. Odmietnutie posledného návrhu by mohlo ohroziť ašpirácie Belehradu na členstvo v EÚ a vyvolať tiež ďalšie napätie v regióne.

54 debata chyba