Kaukazskí extrémisti sa dištancovali od bostonského atentátu

Severokavkazskí extrémisti sa v nedeľu dištancovali od bombového útoku na bostonský medzinárodný maratón a popreli, že by cieľom ich útokov boli Spojené štáty. Vo vyhlásení umiestnenom na jednom z extrémistických webov odporučili americkým úradom, aby sa pri pátraní po pôvodcoch atentátu zamerali na ruské tajné služby.

20.04.2013 20:15 , aktualizované: 21.04.2013 17:12
Carnajevovci Foto: ,
Bratia Carnajevovci: Tamerlán (vľavo) a Džochar.
debata (24)

Vyhlásenie, ktoré islamisti publikovali na serveri kavkazcenter.com umiestnenom vo Fínsku, pripomína americké špekulácie o tom, že jeden z údajných atentátnikov Tamerlán Carnajev bol počas svojho minuloročného pobytu v Rusku v spojení s kaukazskými extrémistami.

„Dagestánské velenie prehlasuje, že kaukazskí Mudžahedíni nebojujú so Spojenými štátmi. Bojujeme s Ruskom, ktoré je nielen zodpovedné za okupáciu Kaukazu, ale aj za strašné zločiny proti moslimom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Text islamistov pripomína, že ich veliteľ „emir“ Doku Umarov nariadil zastaviť útoky na ruské civilné ciele. Umarov tento príkaz vydal vlani vo februári. Nariadil v ňom „všetkým sabotážnym skupinám, ktorých úlohou je plniť náš plán špeciálnych operácií v Rusku, aby ukončili operácie, ktoré by mohli viesť k zraneniu civilistov“.

Vyhlásenie „dagestanského veliteľstva“ vyzýva americké médiá, aby svojimi špekuláciami neprispievali ruskej propagande. „Ak majú úrady USA skutočne záujem na odhalení páchateľov bostonských výbuchov a pokiaľ nie sú účastníkmi ruského divadla, mali by preveriť účasť ruských tajných služieb na (bostonských) udalostiach,“ píše sa v texte.

Dokument výslovne nepopiera, že by Džochar a Tamerlán Carnajevovi boli v spojení s bojovníkmi Doku Umarova. Podľa americkej tlače sa pátranie agentov FBI v súčasnosti zameriava práve na to, či Tamerlán, ktorý bol v Dagestane medzi januárom a júnom 2012, nenadviazal s extrémistami kontakt.

FBI sa v bostonskej kauze zameriava na severokavkazskú sto­pu

Americkí vyšetrovatelia sa snažia rozpliesť zložitú sieť kontaktov a vzťahov, ktoré v USA, ale hlavne v Rusku udržiavali predpokladaní útočníci na bostonský medzinárodný maratón. Denník The New York Times v nedeľu s odvolaním sa na FBI napísal, že zrejmý strojca atentátu Tamerlán Carnajev, ktorý v piatkovej prestrelke s bostonskou políciou zahynul, strávil vlani pri ceste do Ruska pol roka na severnom Kaukaze. Údaj v nedeľu potvrdili aj ruské médiá.

Práve vlaňajšia Carnajevova cesta do Dagestanu by podľa amerického denníka mohla vyšetrovateľov priviesť k vysvetleniu motívu činu, pri ktorom traja ľudia zahynuli a veľké množstvo ďalších utrpelo zranenia.

Otec oboch bratov Anzor Carnajev tvrdí, že Tamerlán odišiel do Ruska s cieľom obnoviť platnosť prejdeného pasu. Ruské médiá ale uvádzajú, že Tamerlán Carnajev mohol mať kontakty s extrémistickou organizáciou Kaukazský emirát, v ktorej čele stojí poľný veliteľ Doku Umarov. Muž je na zozname hľadaných teroristov ako v Rusku, tak v USA.

Tamerlán vlani pri návšteve Machačkaly podľa agentúry Interfax príbuzných svojimi názormi vydesil natoľko, že ho fakticky vyhnali. Americkej stanici Fox News to potvrdil Tamerlanov strýko Alvi Carnajev, ktorý teraz žije v USA. Tamerlán podľa neho vlani do Ruska radikálne naladený už prišiel, filozofiu moslimských extrémistov prijal za svoju v USA. Keď sa so svojimi príbuznými nepohodol, odišiel údajne Tamerlán do Čečenska, ktoré je z Machačkaly vzdialené hodinu autom.

Na spojenie Carnajevových s kaukazskými extrémistami by mohla ukazovať aj žiadosť ruskej tajnej služby z roku 2011 adresovaná vyšetrovateľom z FBI. Moskva chcela vedieť, či a aké majú americké tajné služby informácie o Tamerlánovi Carnajevovi. V žiadosti sa podľa ruských médií uvádzalo, Tamerlán je stúpenec radikálneho islamu, ktorý hľadá spojenie s extrémistami. FBI ale vraj žiadne znepokojujúce informácie nemala.

Agentúra ITAR-TASS dnes predminulom ruskú žiadosť označuje za faktické varovanie pred skutkami budúceho atentátnika, ktoré americké federálne orgány nebrali na vedomie.

Putin telefonoval s Obamom, reč bola o spolupráci tajných služieb

Podľa agentúry Reuters by takúto interpretáciu mohol využiť ruský prezident Vladimir Putin ako dôkaz, že USA aktivity severokaukazských bojovníkov podceňujú a tvrdý postup Ruska voči nim kritizujú neoprávnene. Nič také ale zatiaľ z ruskej strany nezaznelo – Putin naopak v noci na sobotu ponúkol Obamovi v telefonickom rozhovore spoluprácu a dohodol sa s ním na zosilnenie kontaktov tajných služieb.

Podľa denníka The New York Times FBI skutočne Tamerlána Carnajeva nikdy nesledovala. O jeho aktivity sa nezaujímala, záznamy o ňom si neviedla. Jeho minulosť sa teraz snaží dohľadať spätne v nádeji, že odhalí prípadné komplica a inšpirátorom bostonského útoku. Možno nedbalosť amerických vyšetrovateľov teraz podľa denníka Newsday zaujíma poslanca amerického Kongresu. Republikánsky člen Snemovne reprezentantov Peter King položil otázku, či FBI nemohla v kauze ešte pred bostonským atentátom urobiť viac.

Prípravy na výsluch Carnajeva komplikujú spory o právny postup

Elitný tím amerických vyšetrovateľov sa pripravuje na výsluch predpokladaného bostonského atentátnika Džochara Carnajeva, ktorý po piatkovej prestrelke leží v bostonskej nemocnici a kvôli zraneniu hrdla zatiaľ nemôže vypovedať. Zdravotný stav zadržaného Džochara Carnajeva je podľa bostonských policajtov vážny, ale postupne sa zlepšuje. Televíznej stanici Fox News to v nedeľu povedal Ed Davis z bostonskej polície. Vyšetrovatelia podľa neho majú podozrenie, že Carnajev so svojím starším bratom Tamerlánom plánoval po bostonskom atentáte aj ďalšie teroristické útoky.

Davis televízii povedal, že Carnajev stále ešte nemôže hovoriť, ale jeho stav sa údajne zlepšuje. Muž je v stabilizovanom stave, lekári mu podajú sedatíva. Pacient dýcha s pomocou zavedenej trubice. Nemocničnú izbu stráži posilnená jednotka bostonských policajtov. Správy o tom, či bude aj po uzdravení Carnajev môcť hovoriť, sa rôznia. Istotu podľa niektorých správ nemajú ani lekári.

Podľa denníka Newsday sa kauza medzitým stala predmetom právnych sporov, či dôležitosť prípadu oprávňuje vyšetrovateľov k použitiu mimoriadnych postupov.

Centrom sporu je takzvané „Miranda warning“, teda povinné policajné upozornenie vyšetrovaného na jeho ústavné práva. Názov je odvodený od precedens kauzy Miranda versus stať Arizona z roku 1966. Pravidlo vyšetrovateľom ukladá, aby zadržaného pred výsluchom upozornili na jeho právo nevypovedať a využiť služby advokáta. Ak to polícia neurobí, nemôže byť výpoveď vyslúchaného použitá v procese.

Oprávnený verejný záujem daný naliehavosti prípadu ale dáva policajtom právo na výnimku, a práve tá je teraz v kauze Džochara Carnajeva predmetom právnych debát. Carmen Ortizová, štátna zástupkyňa USA pre štát Massachusetts, chce výnimky využiť, aby bez zbytočných odkladov získala informácie o prípadných Carnajevových komplicov či inšpirátorov bostonského útoku. Jej stanovisko podporujú vplyvní senátori Lindsey Graham a John McCain.

Rad rešpektovaných právnych expertov, ale s takýmto postupom nesúhlasí. Bezprostredné nebezpečenstvo ďalšieho útoku podľa nich nehrozí, a Džochar Carnajev je navyše americkým občanom, čo uplatnenie mimoriadnych vypočúvacích metód spochybňuje. Proti plánom Ortizovej sa stavajú aj americké organizácie obhajujúce ľudské práva.

Otázniky vyvoláva aj spôsob, akým bude Carnajev obvinený. S predvolaním pred federálny súd na juhu Bostonu môžu prokurátori počkať, než sa podozrivý zo zranenia zotaví. Môžu ale aj požiadať federálneho sudcu, aby sa do nemocnice dostavil a Carnajeva obvinil tam. Po obvinení dostane Carnajev advokáta ex offo.

Najzávažnejšie obvinenie, ktorému môže Carnajev čeliť, je použitie zbrane hromadného ničenia na zabitie ľudí. Ak by bol uznaný vinným, hrozil by mu trest smrti. Pretože ide o federálny zločin, bola by takáto hrozba reálna. Kým federálny zákon uloženie trestu smrti umožňuje, massachusettský trestný kódex absolútny trest nepripúšťa.

Stav atentátnika z Bostonu je stabilný, hovoriť nemôže

Stav útočníka z Bostonu je vážny, ale stabilný. Oznámil to guvernér amerického štátu Massachussetts Deval Patrick. Vypočutý ale zatiaľ byť nemôže.

„Myslím si, že ešte nie je schopný komunikovať,“ citoval Patricka americký denník Boston Globe. V nemocnici je atentátnik pod veľmi prísnym policajným dohľadom. Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť motív činu.

Podľa nemenovaného zdroja blízkeho vyšetrovania, ktorý citovala agentúra Reuters, bol devätnásťročný Džochar Carnajev postrelený do krku a nemôže hovoriť kvôli zraneniu jazyka. Policajti útočníka dolapili po rozsiahlej pátracej akcii v noci na sobotu. Podľa lekárov stratil veľa krvi. Polícia ho obkľúčila na bostonskom predmestí Watertown. Skrýval sa v lodi na dvore jedného z domov. Muža zákona priviedol miestny obyvateľ, ktorý si všimol krv pri lodi.

Džochar je podozrivý z pondelňajších útokov pri bostonskom maratóne spolu so svojím o sedem rokov starším bratom Tamerlánom, ktorý je mŕtvy. Bratia sú čečenského pôvodu. Tamerlán bol zabitý v prestrelke s políciou a ako uviedol lekár z bostonskej nemocnice, bol k nim privezený v bezvedomí a s mnohopočetnými zraneniami. „Mal množstvo zranení na celom tele, od hlavy až k päte,“ citovala lekára Davida Schoenfelda agentúra AP. „Nemal pulz a jeho srdce nebilo, preto sme zahájili resuscitáciu,“ dodal doktor. Po asi pätnástich minútach neúspešného oživovania ho vyhlásili za mŕtveho.

Americký prezident Barack Obama vo zvláštnom prejave sľúbil, že USA zistí, či bratom s útokmi niekto pomáhal. Upozornil, že ostáva mnoho nevyjasnených otázok, vrátane motívu páchateľov. Pri explóziách v cieli bostonského maratónu zomreli traja ľudia a ďalších najmenej 140 ich bolo zranených.

Loď, v ktorej sa ukrýval Carnajev, sa stala v Bostone atrakciou

Prestrieľaná loď z 80. rokov minulého storočia postriekaná krvou sa stala novou atrakciou obyvateľov Bostonu, ktorí sa pomaly spamätávajú z útoku na miestnom medzinárodnom maratóne. Polícia zrušila zákaz vstupu do Franklinovej ulice v bostonskej štvrti Watertown, kde v piatok hľadal úkryt predpokladaný atentátnik Džochar Carnajev.

Úkryt pred políciou našiel Carnajev v člne na... Foto: SITA/AP, Massachusetts State Police
Boston, Maraton, Carnajev, ukryt, cln, loď Úkryt pred políciou našiel Carnajev v člne na dvore v bostonskej štvrti Watertown.

Mladý Čečenec sa pred policajným záťahom ukryl vo vnútri lode na dvore domu Davea Henneberryho, kde ho policajné komando dostihlo. Pred domom sa teraz zhromažďujú zvedavci a televízne štáby, aby si miesto dramatickej akcie nafilmovali a pozreli. Sám Henneberry zo svojho domu zmizol bezprostredne potom, čo ho po výsluchu policajti prepustili. Podľa susedov bol v šoku.

Jeho sused George Pizzuto reportérom televízie ABC opísal, ako Henneberry Carnajeva vo dvore odhalil. „Všimol si, že s loďou nie je niečo v poriadku. Poodhrnul plachtu, aby loď skontroloval. Uvidel krv a obrysy ľudského tela. Preto sa rozhodol zavolať políciu,“ povedal Pizzuto.

Keď sa polícia dostavila, začal Carnajev strieľať a neskôr sa pokúsil vyjednávať. Policajti ho nakoniec s vážnym zranením odviezli do nemocnice Beth Israel Deaconess Medical Center, kde je hospitalizovaných aj jedenásť jeho obetí. Zhruba štyridsať ďalších záchranári odviezli do iných nemocníc, traja ľudia sú údajne v kritickom stave. Životné funkcie Carnajeva sa údajne lekárom podarilo stabilizovať.

Ďalší z Henneberryových susedov Greg Turner sa zo šoku doteraz nespamätal. „Už tie bomby nás vydesili. A čo sa stalo tu, je neuveriteľné,“ povedal novinárom. Susedka Rebecca Heaveyová bola v čase prestrelky doma a ťažkoodencov sledovala z okna. „Keď sa začalo strieľať, zaľahli sme na zem. Nevedeli sme, čo s nami bude,“ spomína.

Henneberry sa medzitým ukryl na neznámom mieste a novinárom sa vyhýba. Dúfa vraj, že sa domov vráti, akonáhle aféra utíchne. Dom nájde v poriadku, ale zničená loď, ktorú vraj toľko miloval, už nie je k ničomu. Na sociálnej sieti Facebook sa mu ľudia skladajú na novú.

Známi o Carnajevovcoch: Starší bol autoritár, mladší pohoďák

Známi bratov, ktorí sú pravdepodobnými páchateľmi pondelkového útoku v Bostone, uvádzajú, že ten starší bol autoritatívny a manipulátor, zatiaľ čo mladší naopak „pohoďák“ a zabávač partií. Pre tých, ktorí ich poznali, je zdanlivá premena dvojice etnických Čečenov, dvadsaťšesťročného Tamerlána Carnajeva a devätnásťročného Džochara, takmer nepredstaviteľná.

Podľa médií sa však starší z bratov postupne začal prejavovať ako náboženský radikál, pričom skúsenosti ľudí z jeho okolia ukazujú, že mal dlhodobo problematické prejavy. Bol agresívny. Dievčaťu, s ktorými chodil, nadával, a dokonca ju aj bil, čím si v jednom prípade vyslúžil obvinenie z domáceho násilia.

„Kričal na ňu, že je to suka alebo prostitútka. Občas tak zúril, že zhadzoval nábytok alebo veci,“ prezradili kamarátky bývalých priateliek Temerlána. Útočne sa správal aj v telocvični, kde ostatným bral ich veci.

Raz za svojho najlepšieho priateľa označil človeka, ktorý bol pred zhruba dvoma rokmi brutálne zavraždený s dvoma ďalšími mužmi. Polícia našla telá s podrezanými hrdlami a s množstvom marihuany. Vražda nikdy nebola vyšetrená.

Podľa dvadsaťšesťročného bratranca Zaura Carnajeva sa Tamerlán „vždy dostával do problémov“. „Nikdy nebol šťastný, nikdy sa neusmieval. Bol zvyknutý biť svoju priateľku. Nebol to príjemný človek,“ povedal podľa Boston Globe. Zaur zároveň Džochara pred jeho bratom varoval.

Džochar sa zdal menej problémový. Ľudia, ktorí ho poznajú, hovoria, že to je priateľský a pohodový teenager. Muž, ktorého jeho otec nazval anjelikom, rád podľa svojich priateľov chodil na večierky. Dva údajne navštívil po bombovom útoku. Veril, že najlepšie ako sa popasovať so svetom, je fajčiť marihuanu.

Bratov poznačil rozvod rodičov?

Prvý náznak „niečoho zlovestného“ bola podľa Boston Globe Džocharova twitterová správa pri príležitosti minuloročného bostonského maratónu, kedy použil verš z koránu používaný radikálnymi moslimskými duchovnými a propagandistami.

Študujúcemu Džocharovi sa podarilo získať vlani 11. septembra americké občianstvo po kontrole jeho čistého trestného registra a zvládnutí testov z angličtiny, nezamestnanému Tamerlánovi musela zasa stačiť zelená karta. Pre násilnícku minulosť sa naturalizovaným Američanom nestal.

Na vývoj myslenia oboch bratov mohol mať vplyv aj rozpad manželstva ich rodičov. Údajne mu predchádzalo dlhé obdobie hádok, kvôli ktorým bola do ich bytu často privolávaná polícia. Zhruba pred dvoma rokmi sa ich rodičia odsťahovali do Ruska.

Odvtedy sa Džocharovi, po úspešnom absolvovaní strednej školy, prestalo dariť na vysokej, kde začal prepadať z niekoľkých predmetov. Od februára po ňom už na škole nebolo chýru, ani slychu.

Šokujúca bola novina o ich účasti na atentáte aj pre ich príbuzných v kirgizskom Tokmoku, kde medzi čečenskou menšinou istý čas žili. Susedia ich označili za slušných a poslušných chlapcov a ich rodinu za „vzdelanú a kultúrnu“.

24 debata chyba