Kosovskí Srbi sa cítia byť podvedení Belehradom

Väčšina Srbov žijúcich v Kosove nesúhlasí s historickou dohodou medzi Belehradom a Prištinou, ktorú sa medzi oboma znepriatelenými stranami podarilo vyrokovať v spolupráci s Európskou úniou.

20.04.2013 20:37
debata (15)

V sobotu o tom píšu miestne aj svetové médiá. „Belehrad nás zradil a podviedol,“ cituje agentúra AFP 32-ročného Marka Dimitrijeviča, Srba žijúceho v etnicky rozdelenom meste Kosovská Mitrovica. Ďalší oslovení kosovskí Srbi si zase myslia, že ich vlasť tým de facto uznala kosovskú nezávislosť.

Predstavitelia srbskej vlády to ale odmietajú a vyhlasujú, že Kosovo neznali a nikdy ani neuznajú ako štát. Skeptické sú však aj médiá vychádzajúce v Srbsku. „Čierny deň – Kosovo už viac nie je naše!“ znel titulok bulvárneho denníka Naše Novine.

Srbi a Kosovčania dosiahli dohodu na piatkových rokovaniach zastrešovaných Európskou úniou. Jej detaily však zatiaľ oficiálne nezverejnili. Srbský spravodajský portál B92.net informoval, že pakt obsahuje 15 bodov, ktoré sa týkajú napríklad problematiky Srbmi obývaných území v Kosove alebo členstva Prištiny v medzinárodných organizáciách. Na presné znenie dohody si však médiá musia počkať.

Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje informovala, že Kosovo umožní Srbom obývajúcim územie spravované Prištinou mať vlastné policajné zložky aj súdy. Belehradu sa však pre nich nepodarilo presadiť autonómiu, ako pôvodne požadovali. V texte dohody sa tiež údajne nespomína, že by Srbsko teraz uznalo jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova.

15 debata chyba