Bostonský atentát bol vraj pomstou za inváziu do Afganistanu a Iraku

Bombový útok na bostonský maratón bol pomstou za americkú inváziu do Afganistanu a Iraku. Podľa amerického vládneho zdroja citovaného televíznou stanicou CNN to povedal jeden z dvoch bratov-útočníkov Džochar Carnajev.

24.04.2013 11:01 , aktualizované: 12:28
Boston, maratón, útok Foto: ,
Záber z bostonského maratónu, v pozadí sú podozriví z útokov. Druhý sprava s čiernou čiapkou je Tamerlan, tretí sprava s bielou čiapkou Džochar. Do výbuchov zostáva približne 10 až 20 minút.
debata (27)

Atentátnik vraj zároveň vyhlásil, že on ani jeho brat Tamerlan, ktorý zahynul pri prestrelke s políciou, neboli v žiadnom kontakte s teroristickými skupinami v zahraničí.

Devätnásťročný Carnajev pri zatýkaní utrpel početné zranenia, avšak je schopný v obmedzenej miere komunikovať s vyšetrovateľmi z nemocničného lôžka. Okrem iného vraj oznámil, že spolu s bratom radikalizoval svoje názory prostredníctvom internetu.

Vyšetrovatelia skúmajú, či páchatelia nezískali informácie, napríklad o tom, ako zostrojiť podomácky vyrobenú bombu, v internetovom magazíne teroristickej organizácie al-Kajdá s názvom Inspire. Podľa iných zdrojov však mohli bratia nájsť návody aj na iných miestach na internete.

Bratia boli vo svojej viere odlišní

Skúmanie stôp atentátnikov z Bostonu na internetových sociálnych serveroch už ukázalo, že Tamerlan rád odkazoval napríklad na videá z výcviku alebo činnosti islamistických bojovníkov. Tamerlan tiež podľa svedectva svojich blízkych v posledných rokoch horlivo študoval korán, prestal piť alkohol a snažil sa správať ako pravoverný moslim.

Podľa Žamala Carnajeva, vzdialeného príbuzného, Tamerlan sa pri minuloročnej návšteve Dagestanu už nechcel vrátiť do USA a naopak chcel svoju rodinu priviezť na Kaukaz. Otec ho vraj ale prinútil k návratu, aby získal americké občianstvo. „(Tamerlan) Hovoril, že nechce odísť, že chce zostať tu. Ale (Tamerlanov otec) donútil ho sa vrátiť,“ povedal Žamal Carnajev agentúre Reuters. Tamerlan vraj celé dni presedel doma alebo si chodil zaboxovať, v piatky však chodil do mešity.

Tamerlan bol v náboženských otázkach obzvlášť prísny a vášnivo rád o nich diskutoval. Okrem toho kritizoval vojny vedené Američanmi, povedal nemeckému magazínu Stern Nemec Albrecht Ammon, ktorý v Bostone býval priamo pod bratmi Carnajevovými.

„Urobil mi prednášku o koloniálnej mocnosti USA, o tom, že zabíja nevinných v Iraku a v Afganistane. A potom ešte ďalšiu prednášku o koráne a o biblii. Keď som mal iný názor, reagoval veľmi vášnivo. Nie agresívne, ale tvrdohlavo,“ vykreslil debatu s Tamerlanom osemnásťročný Ammon v rozhovore, z ktorého Stern zverejnil výňatky na svojom webe.

V posledných týždňoch pred bombovým útokom v cieli maratónu v Bostone sa vraj nad Amonnovým bytom často ozývali zvuky ako z nejakej dielne. Tamerlanova manželka a dieťa tam už nebývali. Stern do svojho najnovšieho vydania zaradil tiež spomienky futbalového trénera mladšieho z bratov Carnajevových – Džochara -, jedného z jeho tímových kolegov a majiteľa istej autodielne. Ten vraj videl oboch bratov ešte deň po atentáte a teraz si vyčíta, že ich „nechytil za golier“.

Mladší brat Džochar bol údajne v moslimskej viere o niečo vlažnejší a rád si užíval večierky a marihuanu so svojimi rovesníkmi. Bol však podľa všetkého pod silným vplyvom svojho staršieho súrodenca, označovaného za autoritára a v poslednom čase aj za neprispôsobivého človeka.

Stali sa obeťami ruského sprisahania, tvrdia ich príbuzní

Príbuzní údajných atentátnikov sú naopak presvedčení, že bratia sa stali obeťami ruského sprisahania, ktoré ich vykresľuje ako čečenských teroristov pôsobiacich v USA. „Nestalo by sa to bez zasahovania z ruskej strany,“ tvrdí podľa Reuters Said Carnajev (56), žijúci v čečenskej metropole Groznyj. Moskva vraj posielala do USA o bratoch Carnajevových falošné informácie, aby presvedčila Západ o globálnom charaktere protiruského moslimského povstania na severnom Kaukaze.

„Rusko potrebuje ukázať Západu, že Čečenci sú teroristi. Chcú očierniť ich povesť a ukázať, že tí dvaja a všetci Čečenci sú teroristami. Preto sa to stalo,“ tvrdí fotograf Said, ktorý je vzdialený príbuzný bratov Carnajevových.

Spojené štáty kritizovali Rusko za prílišnú tvrdosť a za porušovanie ľudských práv na Kaukaze. Naopak podľa ruského prezidenta Vladimira Putina Západ podceňuje tamojšie bezpečnostné výzvy. Ak by Kremeľ presvedčil ďalšie krajiny, že aj ony môžu byť ohrozené severokaukazskými islamistami, Moskva by si mohla uvoľniť ruky k potlačeniu povstania, poznamenal Reuters.

27 debata chyba