Džochar Carnajev sa vraj k bostonskému útoku priznal

Džochar Carnajev, ktorý je podozrivý zo zosnovania teroristického útoku v Bostone, sa podľa amerických vyšetrovateľov k svojmu činu priznal. Nie je však jasné, či jeho priznanie bude mať pred súdom váhu, pretože zaznelo pred tým, ako americkí vyšetrovatelia oboznámili Čečenca s jeho ústavným právom nevypovedať a využiť služby advokáta.

25.04.2013 09:07
Boston, zranení, teroristický útok Foto: ,
Zranená žena, ktorá prežila bostonský útok, po prepustení z nemocnice.
debata (10)

Carnajev je stále pripútaný na lôžko v bostonskej nemocnici Beth Israel, kde si lieči vážne zranenia spôsobené strelami bostonských policajtov. Všetky informácie z výsluchu údajného atentátnika v nemocnici sú úradne nepotvrdené, pretože vyšetrovatelia nie sú oprávnení o nich informovať médiá. Z doterajšieho vyšetrovania však už prenikli informácie o tom, že Džochar Carnajev bol pod silným vplyvom svojho staršieho brata Tamerlana, ktorý atentát pripravil ako odvetu za americké bojové operácie v Iraku a Afganistane.

K hlavným vecným dôkazom proti bratom Carnajevovcom patria zbrane nájdené na mieste prestrelky s políciou a zvyšky zariadenia, ktorým atentátnici na diaľku nálož odpálili.

Keď Džochara chytili, nemal vraj pri sebe žiadnu zbraň

Vyšetrovatelia prípadu potvrdili, že pri chytení Džochar nemal pri sebe žiadnu zbraň. Pôvodne sa hovorilo o tom, že Carnajeva chytili po hodinovej prestrelke a sám sa pokúsil zastreliť.

Hillary Branyiková kľačí na mieste, na ktorom... Foto: SITA/AP, Michael Dwyer
Boston, teroristický útok, obete Hillary Branyiková kľačí na mieste, na ktorom došlo k prvému výbuchu.

Policajné zdroje teraz tvrdia, že v dobe zatknutia pri sebe Carnajev žiadnu zbraň nemal. Pištoľ, ktorú bratia použili v prestrelke s políciou, patrila Tamerlanovi. Strelné zranenia Džochara pochádzajú pravdepodobne práve z tejto prestrelky, pri ktorej jeho starší brat Tamerlan zomrel. V lodi, v ktorej sa Ďžochar ukrýval, žiadnu zbraň už údajne nenašli.

Šéf bostonskej polície Ed Davis pritom po chytení Džochara Carnajeva novinárom povedal, že zadržaniu údajného atentátnika predchádzala hodinová prestrelka. Čečenec bol zranený na hlave, na nohách a rukách a utrpel tiež priestrel hrdla, ktorý mu znemožňuje hovoriť. Špekulovalo sa aj o tom, že sa pokúsil spáchať samovraždu.

Trhavina umiestnená v tlakových hrncoch, ktorá explodovala v cieľovej rovine bostonského maratónu, bola podľa vyšetrovateľov odpálená pomocou primitívneho spúšťača používaného na diaľkovo ovládaných hračkách. Časti zariadenia našli na mieste výbuchu. Dosah spúšťača nebol veľký, páchatelia museli byť od trhaviny vzdialení maximálne niekoľko domových blokov.

Džochar Carnajev mal pri sebe mobilný telefón, ktorý bezprostredne pred prvou explóziou použil. Aj telefón mohol byť podľa polície použitý na odpálenie druhej nálože.

10 debata chyba