Virtuálny útok na Biely dom zrazil trhy na kolená

Amerika si overila, čo sa stane, keď Baracka Obamu zrania teroristi. Falošná správa, ktorá sa objavila na twitteri pod hlavičkou agentúry AP, v mihu na burze vymazala stovky miliárd dolárov. K útoku na twitterový účet agentúry sa prihlásili sýrski hackeri.

25.04.2013 11:00
Obama, Biely dom Foto:
Prezident Obama trénuje golf na greene v záhrade Bieleho domu. Správa o útoku na Biely dom nebola pravdivá.
debata (4)

„Blesková správa: Dva výbuchy v Bielom dome a Barack Obama je zranený,“ objavilo sa v pondelok popoludní amerického času na obrazovkách približne dvoch miliónov používateľov sociálnej siete, ktorí sledujú správy agentúry.

Burzu okamžite zachvátila panika. Dow Jonesov index, ktorý sleduje vývoj akcií tridsiatich veľkých amerických verejne obchodovateľných spoločností, je jedným z najznámejších ukazovateľov stavu americkej ekonomiky. Index okamžite po zverejnení správy prudko spadol. Rovnaké dôsledky falošného tweetu sa prejavili aj na indexe S&P 500, ktorý sleduje akcie piatich stoviek amerických spoločností. Ich súhrnná hodnota sa v priebehu sekúnd prepadla o 136,5 miliardy dolárov.

To, že správa o útoku nie je pravdivá, sa ukázalo v priebehu minút a hodnota akcií sa rýchlo vrátila na pôvodnú úroveň.

Pre americké burzy je však incident varovným mementom, ako rýchlo a jednoducho možno dostať ekonomiku na kolená.

„Je znepokojivé, ako ľahko sa dali trhy zmanipulovať nepravdivou informáciou,“ vyhlásil demokratický senátor Jack Reed, ktorý je v senátnom výbore pre dohľad nad bankovníctvom. „Kongres a regulátori by mali dôkladne preskúmať tento prípad a politiku využívania sociálnych médií, aby sa v budúcnosti predišlo jeho opakovaniu,“ dodal.

Prepad trhov majú zrejme na svedomí automatické obchodovacie programy, ktoré prechádzajú titulky spravodajstva a ich algoritmy vyhodnocujú kľúčové slová a podľa toho reagujú.

„Žiaden človek tomu neveril,“ povedal agentúre Bloomberg Rick Fier, ktorý šéfuje fondu Conifer Securities. „Len počítače reagujú na niečo takéto vážne, ak je to oznámené týmto spôsobom. Ja som dobre nakúpil nejaké akcie. Ľudia zvíťazili,“ dodal.

K činu sa prihlásila skupina Sýrska elektronická armáda, ktorá podporuje režim prezidenta Bašara Asada. Jej hackerom sa zrejme podarilo získať prístupové heslá k twitterovému účtu od zamestnancov agentúry AP.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba