Talianov povedie Nemka i černoška

Na novú taliansku vládu čakajú staré problémy. Premiér Enrico Letta sa však vynasnažil, aby jeho kabinet vniesol do talianskej politiky aspoň trocha sviežeho vetra.

29.04.2013 08:35
Kyengeová, Taliansko Foto:
Nová ministerka pre integráciu Cécile Kyengeová skladá ministerskú prísahu do rúk prezidenta Giorgia Napolitana (na snímke vľavo), prizerá sa premiér Enrico Letta.
debata

Krajine, ktorej doteraz dominovali starí muži, predstavil mladú vládu s vysokým zastúpením žien. Vo veľkej koalícii však spolu musí nažívať pravica s ľavicou, a tak nie je isté, dokedy kabinet spájajúci zarytých nepriateľov vydrží.

„Dúfam, že sa táto vláda dokáže rýchlo pustiť do práce v duchu horlivej spolupráce a bez predsudkov či konfliktov,“ nádejal sa taliansky prezident Giorgio Napolitano, ktorého bezprecedentné znovuzvolenie zostavenie veľkej koalície umožnilo.

Letta, druhý najmladší premiér v dejinách Talianska, prijal poverenie od najstaršieho talianskeho prezidenta a predstavil vládu, ktorá má potenciál tlmiť konflikty. Okrem Angelina Alfana, blízkeho spolupracovníka lídra pravice Silvia Berlusconiho, v nej totiž chýbajú mená, ktoré by v oboch hlavných politických blokoch vyvolávali vášne. To však neznamená, že vznikla vláda bez prekvapení.

Nový premiér sa bude spoliehať na odborníkov, nestraníkov i nováčikov vo veľkej politike. To naznačuje aj priemerný vek jeho ministrov: 46-ročný Letta zostavil tím ľudí, ktorí majú v priemere 53 rokov, o jedenásť menej ako odchádzajúci kabinet premiéra Maria Montiho.

Letta dodržal aj sľub, že väčšie slovo pri riadení krajiny dostanú ženy, ktorým zveril tretinu kresiel. Najdôležitejší post talianskej diplomacie ešte len ako druhá žena v talianskych dejinách obsadí líderka malej Radikálnej strany Emma Boninová.

Nová ministerka zahraničných vecí, ktorá sa sama označuje za feministku, v minulosti zastupovala Taliansko v Európskej komisii. Ministerskú zodpovednosť už zažila vo vláde Romana Prodiho, kde mala na starosti európsku politiku a medzinárodný obchod. Žena povedie aj ministerstvo spravodlivosti. O Anne Marii Cancellieriovej sa pôvodne špekulovalo aj ako o kandidátke na prezidentský post, doterajšia ministerka vnútra však len zmení rezort. Šéfku budú mať aj zdravotníci a poľnohospodári.

Najviac pozornosti však púta ministerka pre integráciu. Očná lekárka Cécile Kyengeová je rodáčka zo Zairu, súčasnej Konžskej demokratickej republiky, a bude vôbec prvým členom talianskej vlády tmavej pleti.

Zahraničné korene má aj nová ministerka športu. Josefa Idemová sa narodila v západnom Nemecku, pre ktoré získala olympijskú medailu v rýchlostnej kanoistike a dve medaily z majstrovstiev sveta. Svadba s talianskym trénerom a výmena pasu jej však prospeli, už pod zeleno-bielo-červenou trikolórou sa v Sydney stala olympijskou víťazkou a spod piatich kruhov má ako Talianka ďalšie tri medaily. Pre novú vlasť päťkrát vyhrala majstrovstvá sveta, deväťkrát získala striebro a šesťkrát bronz.

V novom kabinete má síce väčšinu kresiel stredoľavý blok, ktorý zvíťazil vo voľbách, skutočným víťazom je však Silvio Berlusconi. Expremiér, ktorý stále čelí viacerým súdnym procesom, totiž má dosah na kľúčové ministerstvá a navyše, vedomý si podpory v prieskumoch, môže vládu kedykoľvek potopiť.

Letta prisľúbil, že sa sústredí na ekonomické reformy a pokúsi sa zlepšiť aj politický systém. Prvou skúškou výdrže, na ktorej môže jeho kabinet stroskotať, však môže byť zrušenie Montiho dane z nehnuteľnosti, na ktorej Berlusconi nekompromisne trvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba