Islanďania vrátili moc stranám, ktoré ich dostali na kolená

"Páchatelia" sa vracajú na miesto činu. Strany, za ktorých vlády Island zažil obrovský rozmach i strmý pád, jasne vyhrali parlamentné voľby a znovu povedú krajinu.

29.04.2013 10:04
Island, voľby Foto: ,
Na snímke vľavo predseda Strany pokroku Sigmundur David Gunnlaugsson a vodca Nezávislej strany Bjarni Benediktsson spoločne pózujú po voľbách.
debata

Päť rokov po zrútení ekonomiky Islanďania stratili trpezlivosť s úspornými opatreniami ľavicovej vlády a uprednostnili program oživenia ekonomiky.

„Ponúkame odlišnú cestu, cestu k rastu, ochranu sociálnych istôt, lepšiu podporu a vytváranie pracovných miest,“ vyhlásil líder Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson, ktorý na premiérskej stoličke zrejme nahradí sociálnu demokratku Jóhannu Sigurdardottir. „Nebudeme robiť kompromisy pri znižovaní daní a zvyšovaní životného štandardu ľudí,“ dodal.

Benediktsson sa zrejme spojí so Stranou pokroku, čo by novej koalícii dalo 38 kresiel v 63-člennom parlamente. Obe strany vládli Islandu posledných 30 rokov, spolu či oddelene, s výnimkou poslednej päťročnice.

Práve za spoluvlády konzervatívcov s liberálmi došlo k uvoľneniu bankových regulácií. Islandské finančné domy chytili príležitosť za pačesy a z požičaných peňazí financovali svoj obrovský rozmach. Čoskoro sa stal Island finančnou veľmocou a v jeho bankách sa ocitli peniaze mnohých Britov či Holanďanov, prilákaných vysokými výnosmi.

Kríza však spravila podnikaniu škrt cez rozpočet, keď sa trojica najväčších bánk – Landsbanki, Kaupthing a Glitnir – dostala do problémov. Všetky tri skolabovali v priebehu niekoľkých dní a keďže spoločne boli desaťkrát väčšie ako celá islandská ekonomika, štát im nemal ako prísť na pomoc. Islanďania sa navyše dostali do ostrého diplomatického sporu s Londýnom a Amsterdamom, ktoré vyplatili svojich občanov a účet vystavili Reykjavíku. Islanďania však navrhnutý splátkový kalendár v referende zamietli.

Krajinu pred krachom zachránil len balíček od Medzinárodného menového fondu a susedov, za ktorý však zaplatila úspornými opatreniami. Zvyšovanie daní a pokles životnej úrovne spoločne s viacerými politickými prešľapmi sociálnych demokratov stálo popularitu. Pravicové strany vyhrali voľby so sľubmi, že majú riešenia na znižovanie dlhu domácností i na oživenie rastu.

„Ľudia majú krátku pamäť,“ posťažoval sa pri odovzdávaní hlasu volič ľavice Halldor Gudmundsson. „Veď to sú presne strany, ktoré nás do týchto problémov dostali,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba