Nová talianska vláda chce plniť Berlusconiho sľuby

Taliani si majú vydýchnuť. Opasok, ktorý im pri záchrane ekonomiky utiahol expremiér Mario Monti, nový šéf vlády uvoľní.

30.04.2013 08:19
Letta Foto: ,
Nový taliansky premiér Enrico Letta predstavil ambiciózny program. Okrem politických reforiem sľúbil aj zmäkčenie úsporných opatrení.
debata

Enrico Letta predstavil programové vyhlásenie svojho kabinetu, ktoré je zamerané na prorastové opatrenia. Predseda vlády zároveň oznámil, že jeho tím, zložený z ľudí z oboch veľkých politických blokov a odborníkov, prijme podmienky, ktorými podporu podmieňovala ľavica i pravica a ktoré sa zaviazal splniť prezidentovi. O dôvere novému premiérovi v pondelok neskoro večer mala rozhodovať dolná komora talianskeho parlamentu. Očakávalo sa, že prvú prekážku Letta prekoná, keďže za ním stojí veľká koalícia.

„Iba fiškálna konsolidácia by nás zničila,“ vyhlásil Letta. „S prorastovými opatreniami už nemožno dlhšie otáľať,“ dodal druhý najmladší premiér v talianskej povojnovej histórii. Napriek tomu, že trhy na jeho menovanie reagovali s uľahčením a Taliansko pri predaji dlhopisov dosiahlo najväčšie úspechy za posledné tri roky, Letta varoval, že ešte nemožno poľaviť. „Ekonomická situácia zostáva veľmi vážna,“ upozornil 46-ročný ľavičiar s tým, že Taliansko prežíva najbolestivejšie obdobie od druhej svetovej vojny.

Naštartovať rast po dlhom období stagnácie má napríklad znižovanie daní. To je podľa Lettu dlhodobý cieľ a vláda sa zároveň posnaží vyhnúť sa nárastu štátneho dlhu. Do politického hrobu by sa mali pobrať dve opatrenia, ktoré krízou sužovanej krajine naordinoval Lettov predchodca Monti. Nový premiér prisľúbil, že zruší plánované zvýšenie dane z pridanej hodnoty v najvyššom pásme z 21 na 22 percent. V júni by mal umieračik zazvoniť aj nenávidenej dani z nehnuteľnosti, ktorou Monti sanoval svoj rozpočet.

Práve na jej odstránení a spätnom vyplatení už zaplatenej dane líder pravice Silvio Berlusconi postavil svoju kampaň a jeho sľub zrušenia zrejme nemalou mierou prispel k prekvapivo výbornému výsledku už odpisovaného expremiéra. Letta dostal jasný odkaz – buď jeho kabinet Berlusconiho sľub splní, alebo Ľud slobody mediálneho magnáta a častého účastníka súdnych sporov stiahne svoju podporu. „Pre nás je to nevyhnutná podmienka,“ varoval opakovane Berlusconi pred hlasovaním o dôvere.

Okrem znižovania daní však nový premiér prisľúbil, že tie zostávajúce bude štát požadovať s väčšou razanciou a bude zo všetkých síl bojovať proti daňovým únikom. Terčom Lettu bude aj korupcia a Taliansko by za novej vlády malo venovať pozornosť aj modernizácii sociálneho systému.

Úsporným opatreniam sa nevyhne ani nová vláda. Podľa programového vyhlásenia to pocítia najmä ministri, ktorí by mali prísť o príplatky a odmeny. To, či svoje zámery napĺňa, chce Letta prehodnotiť po 18 mesiacoch.

Optimistický predpoklad, že jeho vláda vydrží rok a pol, môže stroskotať na šarvátkach vo veľkej koalícii. Berlusconi, ktorý má v súčasnosti priaznivé prieskumy verejnej mienky, môže Lettovo vládnutie ukončiť pri akomkoľvek náznaku ohrozenia. Istotu podpory Letta nemá ani u vlastných.

Stredoľavý blok je po povolebnom chaose a zbabraných prezidentských voľbách značne rozdrobený. Kým časť Demokratickej strany veľkú koalíciu víta, pre mnohých ľavičiarov je jej vytvorenie príliš trpkou pilulkou. Viacerí sa netaja tým, že by pred stabilnou Lettovou vládou, v ktorej majú v porovnaní s pravicou takmer dvojnásobok ministrov, uprednostnili skoré nové voľby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba