Francúzsko a Nemecko sa nechcú pustiť do boja

Vzťahy sú skôr na bode mrazu, ale ani jeden tábor si neželá otvorený konflikt. Rok po tom, čo François Hollande vyhral prezidentské voľby, to vo francúzsko-nemeckom motore Európy škrípe.

30.04.2013 08:28
Francois Hollande, Angela Merkelová Foto:
Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (1)

Sebecká neústupnosť a posadnutosť obchodnou bilanciou a volebnou budúcnosťou. Takto opísali vládnuci francúzski socialisti politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Tvrdé slová sa objavili v návrhu textu ľavičiarov týkajúceho sa Európy, ktorý minulý týždeň prenikol do médií. Socialisti potom vyjadrenia zmiernili a tvrdia, že nešlo o konečnú verziu dokumentu. Paríž aj Berlín sa ponáhľajú, aby aspoň na oficiálnej úrovni napravili škody.

Proti sebe?

"Debatu áno, pästný súboj nie. Nie je normálne spochybňovať toho či onoho lídra,“ vyhlásil pre rádio Europe 1 francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. "Nie je dôvod na to, aby sme stavali jednu krajinu proti druhej,“ povedal šéf diplomacie.

"Myšlienka konfrontácie s Nemeckom je nesprávna a úplne kontraproduktívna,“ uviedol pre denník Le Monde aj francúzsky minister financií Pierre Moscovici. Podobne zmierlivý tón znie z Berlína. "Francúzsko-nemecká spolupráca je pre nás kľúčová. Nebudeme komentovať vyhlásenia strán z iných štátov,“ citovala agentúra AFP hovorcu vlády Steffena Seiberta. "Dôležité sú činy vlád. Ráta sa priama spolupráca s francúzskym prezidentom, predsedom vlády Jeanom-Marcom Ayraultom, s ministrami,“ uviedol Seibert s tým, že Paríž a Berlín môžu mať na niektoré veci iný pohľad, ale to nie je nič nové.

Náhla zmena

Čo znamená iný pohľad? "Boj o alternatívu proti väčšine pravicových strán, ktoré vládnu Európe, sa začal,“ povedal podľa denníka Irish Times Jean-Christophe Cambadélis, podpredseda Európskej socialistickej strany.

Nemecko na čele s Merkelovou je pre ľavicu, ale nielen pre ňu, symbolom úsporných opatrení. Časť francúzskych socialistov vyčíta Hollandovi, ktorý je veľmi nepopulárny, že nedokáže dať väčší dôraz na sľuby z predvolebnej kampane. Teda aj to, že Európska únia bude dávať menší dôraz na škrty.

"Tlak na Hollanda sa násobí tým, že sa zdá, že francúzsky prezident sa podvolil. Najmä, keď akceptoval fiškálnu zmluvu,“ povedal pre Pravdu Alistair Cole, expert na európsku politiku z univerzity v Cardiffe. "Merkelová na druhej strane verejne nekritizuje francúzsku vládu. V zákulisí sa však obáva, či Paríž bude schopný zvládnuť svoje záväzky,“ tvrdí Cole.

"Aká náhla zmena,“ hovorí o nemecko-francúzskych vzťahoch Jean-Marc Trouille, odborník na európsku integráciu z Bradfordskej univerzity. "Pred troma mesiacmi organizovali Paríža a Berlín oslavy Elyzejskej zmluvy, ktorá priniesla zmierenie a spoluprácu. Teraz je viac ako kedykoľvek predtým francúzska ľavica rozdelená v postoji k Nemecku, zavádzaniu reforiem, Európe a globalizácii. Tvrdiť, že za všetko je zodpovedný Berlín, je však nebezpečné,“ myslí si Trouille.

Podľa experta to vyzerá tak, že Hollande nekontroluje svojich straníkov a výpady proti Nemecku skôr svedčia o slabosti Francúzska. "Robiť z Merkelovaj obetného baránka za všetky problémy len nahráva populistom,“ varuje Trouille. „V žiadnom prípade nie je v záujme Európy izolovať Nemecko. Ani lídri v Berlíne sa nestotožňujú s tým, aby bola ich krajina príliš silná, alebo príliš slabá. Kľúčom k tomu, aby sa to nestalo, je práve efektívna francúzsko-nemecká spolupráca,“ verí odborník.

Európska vízia

„Vzťahy Berlína a Paríža sú experimentom, ktorý odráža myšlienku večného mieru. Spolupráca medzi nimi funguje i pre dôležitosť európskeho projektu, napriek vzájomným kultúrnym a národným odlišnostiam,“ tvrdí zase Kerry Howell, expert na Európu z univerzity v Plymouthe. "Francúzsko a Nemecko majú víziu pre Európu. Sú ochotní v nej postúpiť dopredu a zabezpečiť ju ako spoločnú iniciatívu,“ verí Howell napriek súčasným problémom vo vzťahoch medzi Parížom a Berlínom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba