Čečenskí bratia plánovali útoky na Deň nezávislosti

Bratia Carnajevovci podozriví zo spáchania útokov v Bostone pôvodne plánovali odpáliť bomby v meste počas osláv Dňa nezávislosti 4. júla. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

03.05.2013 07:22
Carnajevovci Foto: ,
Bratia Carnajevovci: Tamerlan (vľavo) a Džochar.
debata (4)

Svoje plány preložili po tom, čo sa im podarilo bomby v byte staršieho z bratov Tamerlana dokončiť skôr, než predpokladali, uviedli americkí predstavitelia pod podmienkou anonymity. V Bostone sa na Dňa nezávislosti každoročne konajú veľké oslavy. Zatiaľ nie je jasné, či mali Čečeni počas nich vyhliadnutý konkrétny cieľ.

Americké úrady už vydali príbuzným telo Tamerlana. Tamerlan Carnajev (26) zahynul štyri dni po atentáte, pri prestrelke s políciou 19. apríla.

Podľa úradov v Massachusetts bolo telo údajného atentátnika vyžiadané vo štvrtok, neprezradili však ďalšie podrobnosti. A tak zatiaľ nie je zrejmé, kto konkrétne pozostatky žiadal a prevzal, známe nie sú ani dátum a miesto pohrebu.

Predtým sa však vdova Katherine Russellová vyjadrila, že by sa o Tamerlanove pozostatky mali postarať jeho príbuzní, a strýko Ruslan Carni, žijúci v Marylande, údajne žiadal moslimskú komunitu v Bostone o pomoc s usporiadaním pohrebu. Rodičia bratov Carnajevovcov sa už pred rokmi vrátili z USA do Ruska.

Bratia Carnajevovci sú podozriví zo spáchania útokov v Bostone, pri ktorých v apríli zahynuli traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia. Mladšieho Džochara obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia a v prípade usvedčenia mu hrozí trest smrti. Mladík sa medzičasom vyšetrovateľom priznal, že ich činy boli motivované pomstou za americkú vojnu v Iraku a Afganistane. Americká prokuratúra už stanovila aj termín prvého pojednávania, ktoré by sa malo uskutočniť 30. mája v Bostone. Džochar sa momentálne v nemocnici zotavuje zo strelných zranení, Tamerlanove pozostatky si medzičasom vyzdvihla rodina.

4 debata chyba