Telo Tamerlana Carnajeva americké cintoríny odmietajú pochovať

Cintoríny v Spojených štátoch odmietajú pochovať telo údajného atentátnika Tamerlana Carnajeva, ktorého polícia zastrelila počas naháňačky po útoku na maratón v Bostone. Telo prijal až majiteľ pohrebného ústavu v štáte Massachusetts. Pred pochovaním pozostatkov chce ešte rodina zabezpečiť druhú pitvu.

04.05.2013 13:36
tamerlan V Foto: ,
Tamerlan Carnajev
debata (4)

Hovorkyňa Tamerlanovej rodiny oznámila, že príbuzní žiadajú o „nezávislú“ pitvu, ktorá má okolnosti smrti objasniť. Podľa úmrtnej správy, ktorú po telefóne prečítal stanici CNN šéf pohrebného ústavu Peter Stefan, Tamerlan utrpel strelné poranenia trupu a končatín, ktoré spôsobili otvorené rany na hlave a trupe. Úrady už v minulosti tvrdili, že telo ešte počas úteku prešiel jeho mladší brat Džochar.

Pohreb by sa mal uskutočniť po druhej pitve. Hľadanie miesta pre uloženie pozostatkov je komplikované, americké cintoríny ich nechcú prijať. Rodičia už skôr ohlásili, že Tamerlanovo telo nechcú pochovať v juhoruskom Dagestane, kde žijú.

„Každý si zaslúži pohreb. Nezáleží na tom, o koho ide. Nemožno si vyberať,“ povedal šéf pohrebného ústavu v Massachusetts Stefan. Dúfam, že sa mu podarí niektorý z cintorínov nakoniec presvedčiť. Inak by vraj požiadal o pomoc vládu.

Tamerlan a jeho brat Džochar, obaja čečenského pôvodu, sú podozriví, že 15. apríla aktivovali podomácky vyrobené bomby pri cieli maratónu v Bostone. Explózie zabili troch ľudí a zranili ďalších 264 osôb. Desať ľudí prišlo o končatiny. Atentát proti účastníkom športovej akcie vyvolal v Spojených i v zahraničí veľké pohoršenie.

Tamerlanova manželka odmietla riešiť pohreb

Tamerlanova manželka Katherine Russellová odmietla vyzdvihnúť mužovo telo z márnice a prenechala starostlivosť o pohreb jeho príbuzným. Úrady vydali rodine telo vo štvrtok. Pred Stefanovým pohrebným ústavom sa o usporiadanie pohrebu pokúsil iný ústav, ale márne. Nenašiel žiadneho správcu cintorína, ktorý by to povolil.

Stefan, ktorého ústav v meste Worcester už usporiadal moslimské pohreby a je známy v miestnej moslimskej obci, povedal, že pre prijatie Tamerlanovho tela čelí kritike. Očakáva, že sa pred sídlom jeho ústavu Graham, Putnam and Mahoney Funeral Parlors uskutočnia protesty obyvateľov. „Je potrebné túto situáciu riešiť. Začína to trvať už veľmi dlho,“ hnevá sa šéf pohrebného ústavu.

Svoju snahu pochovať Tamerlana prirovnáva k starostlivosti lekárov, ktorí smrteľne zraneného muža ošetrovali, rovnako ako jeho brata, ktorý bol pri zatýkaní 19. apríla tiež postrelený. Stefan zdôraznil, že tohto údajného mladého atentátnika sa dokonca v duchu zákona chystajú obhajovať niektorí právnici.

4 debata chyba