Sýria: Izrael nám útokom vyhlásil vojnu. Odpovieme na to

Metropolou Sýrie otriasla silná explózia. Podľa sýrskej štátnej televízie izraelské strely zasiahli vojenské výskumné centrum na predmestí. Niektoré zdroje zo spravodajských služieb za cieľ označili iránske rakety, ktoré sa cez Sýriu mali dostať do rúk militantom z Hizballáhu. Damask podľa CNN označil izraelský úder za „vyhlásenie vojny“, na ktorý odpovie. Irán nálet odsúdil.

05.05.2013 09:16 , aktualizované: 14:54
Damask, explózia, Sýria, útok Foto:
Na internete sa objavili zábery z útoku. Nad Damaskom šľahali vysoké plamene.
debata (94)

Už v sobotu vyšlo najavo, že Izrael uskutočnil podobný nálet na Sýriu v noci na piatok. Terčom útoku bol konvoj vezúci pokročilý raketový systém libanonskému hnutiu Hizballáh. „Útok z tejto noci, rovnako ako ten predchádzajúci, bol namierený proti raketám Fatíh-110, ktoré prevážali z Iránu do rúk Hizballáhu,“ uviedol nemenovaný zdroj.

Izrael v minulosti opakovane varoval, že dodávky zbraní teroristom na čele s Hizballáhom nebude tolerovať. V tomto prípade má militantom poskytovať zbrane práve režim autoritárskeho prezidenta Bašára Asada. Na záberoch, ktoré sa po útoku objavili na internete, bolo vidieť obrovské plamene šľahajúce do neba.

Námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mikdád vyhlásil, že najnovší útok predstavuje alianciu islamistických povstalcov, ako tento režim nazýva protivládnych rebelov, s Izraelom. Sýria podľa neho v pravý čas odpovie tým správnym spôsobom.

Izraelská armáda oznámila, že na severe krajiny rozmiestnila dve batérie protivzdušnej obrany Železná klenba. Armádna hovorkyňa to označila ako rutinné opatrenia, ktoré vychádzajú z „operatívneho vyhodnocovania“, súvislosť s ďalšími možnými izraelskými útokmi v Sýrii odmietla komentovať.

Izrael odmietol situáciu komentovať

Svedkovia, ktorých citovala sýrska opozičná organizácia SOHR so sídlom v Londýne, údajne zbadali v čase explózie na oblohe niekoľko lietadiel. Rakety mali zasiahnuť ako priamo výskumné stredisko, ako aj neďaleký sklad munície. Podľa iných aktivistov bolo zase cieľom velenie raketovej brigády a kasáreň dvoch práporov republikánskej gardy. Izraelskí predstavitelia explózie nekomentovali. „Na takéto správy nereagujeme,“ uviedla hovorkyňa izraelskej armády. Útoky nijako nekomentoval ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Ramí Mehmanparast izraelský útok odsúdil a označil ho za ďalšiu snahu Tel Avivu destabilizovať región. Blízkovýchodné krajiny vyzval, aby sa proti izraelskému úderu postavili.

Na výskumné stredisko, ktoré leží 15 kilometrov od libanonských hraníc, sa izraelské letectvo zameralo už v januári.

Izraelský rozhlas uviedol, že rakety Fatíh-110 majú dolet zhruba tristo kilometrov. Uzi Rubin, ktorý je izraelským expertom na raketové systémy a bývalým pracovníkom ministerstva obrany, vyhlásil, že strely sú „lepšie ako Scud“ a môžu niesť hlavicu vážiacu pol tony. Bývalé sovietske rakety Scud má vo svojej výzbroji ešte stále mnoho krajín, okrem Sýrie aj napríklad KĽDR.

Irán tvrdí, že systém Fatíh upravil aj pre zasiahnutie námorných cieľov, pretože ho vybavil príslušným navádzacím zariadením. Na presnom navádzaní týchto striel sa zhodujú aj predstavitelia tajných služieb s tým, že čo sa týka presnosti zásahu, Hizballáh by nemal nič lepšie k dispozícii.

94 debata chyba