Polícia našla tri Američanky, ktoré uniesli pred desiatimi rokmi

Americká polícia objavila tri ženy, ktoré nezávisle od seba zmizli približne pred desiatimi rokmi. Policajti v súvislosti s ich nájdením zatkli troch podozrivých mužov. Podľa médií ide o bratov. Ženy boli v jednom z domov v rezidenčnej štvrti pri centre Clevelandu v štáte Ohio, jedna z nich má zrejme s niektorým z únoscov dieťa.

07.05.2013 08:46
Amanda Berryová, Gina DeJesusová Foto:
Amanda Berryová (vľavo) a Gina DeJesusová na fotografiách, ktoré mala k dispozícii FBI, zachytáva ich podobu z rokov, keď došlo k únosom.
debata (4)

Clevelandská polícia potvrdila, že zatkla troch podozrivých mužov. Ide o hispáncov vo veku 50, 52 a 54 rokov. Políciu zalarmovalo volanie na tiesňovú linku. „Som Amanda Berryová. Bola som v správach ako nezvestná pred desiatimi rokmi,“ povedala jedna z unesených operátorovi tiesňovej linky s tým, že osoba, ktorá je zadržiavala, je preč a ona je voľná. „Uniesli ma a som vedená ako nezvestná desať rokov. A som tu. Teraz som voľná,“ povedala a požiadala, aby na udanú adresu prišli policajti, kým sa únoscovia nevrátia.

Berryová zmizla v apríli 2003 na ceste z práce. Mala vtedy len šestnásť rokov. Gina DeJesusová sa nevrátila domov zo školy asi o rok neskôr vo veku štrnásť rokov. Michele Knightová bola nezvestná od roku 2000, mala vtedy dvadsať rokov.

Podľa polície sú ženy v dobrom zdravotnom stave a previezli ich do nemocnice, kde sa po rokoch stretnú s príbuznými. Pred domom, v ktorom ich únoscovia ukrývali, sa v pondelok večer miestneho času zhromaždili davy ľudí a nadšene oslavovali ich objavenie.

Policajti stoja pred domom, v ktorom našli... Foto: SITA/AP, Scott Shaw
únos Američaniek Policajti stoja pred domom, v ktorom našli nezvestné tri ženy Amandu Berryovú, Ginu DeJesusovú a Michele Knightovú v Clevelande.

Podľa médií je medzi zatknutými Ariel Castro (52), bývalý vodič školského autobusu, a jeho dvaja bratia. Jedna zo žien zrejme v zajatí porodila dieťa. „Počul som jačanie. Potom som videl tú ženu, ako sa snaží dostať z domu,“ opísal udalosti sused Charles Ramsey v televízii. „Šiel som ku vchodu susedného domu. Prosila ma, aby som jej pomohol dostať sa odtiaľ, že je tam už dlho,“ dodal. Snažil sa potom otvoriť dvere a – keď sa to nepodarilo – vykopol ich spodnú časť, aby žena mohla vyliezť aspoň po štyroch a „niesla si malé dievčatko“. O niekoľko minút neskôr potom prišla polícia a objavila ďalšie dve ženy.

Podľa clevelandského starostu Franka Jacksona sa v prípade zatiaľ objavuje mnoho otázok, na ktoré by malo zodpovedať ďalšie vyšetrovanie. Dodal, že „vďakabohu tieto tri mladé ženy sa našli živé a zdravé“.

4 debata chyba