Clevelandský únosca hrozil ženám smrťou, ak nezachránia jeho dieťa

Clevelandský únosca Ariel Castro prinútil dve z väznených žien, aby pomohli Amande Berryovej, tretej unesenej, porodiť dcéru, ktorú s ňou splodil. Ak by dieťa neprežilo, hrozil im smrťou. S odkazom na výpoveď jednej z oslobodených žien o tom informoval portál stanice CBS News.

09.05.2013 11:21 , aktualizované: 15:22
Missing Women Found Foto:
52-ročný Ariel Castro držal celé desaťročie tri ženy v zajatí.
debata (10)

Novorodenec krátko po pôrode prestal dýchať a život mu zrejme zachránila Michelle Knightová, ktorá mu poskytla dýchanie z úst do úst. To, že je dcéra Berryovej potomkom Castra obvineného z útoku, povedala polícii matka teraz šesťročného dievčatka.

Knightová tiež vypovedala, že sama s Castrom „najmenej päťkrát“ otehotnela, ale únosca jej hladovaním a bitím do brucha vždy vyvolal potrat. Táto žena ako jediná z unesených doteraz zostáva v nemocnici.

Castrova dcéra podľa Berryovej občas dom v sprievode otca opúšťala, pravé mená zadržiavaných žien ale nepoznala pre prípad, že by o nich na verejnosti hovorila, čím by mohla vzbudiť podozrenie.

O znásilňovaní Castrom hovorila pri policajnej výpovedi tiež Gina DeJesusová, tretia z unesených. Tá si ale nie je vedomá toho, že by ju priviedol do iného stavu.

Ako prvý uniesol Castro v roku 2002 Michelle Knightovú, ktorá má teraz 32 rokov. O rok neskôr nasledovala vtedy sedemnásťročná Amanda Berryová, ktorá v zajatí porodila teraz šesťročnú dcéru. A v roku 2004 sa zločinec zmocnil Giny DeJesusovej, ktorá v tom období mala 14 rokov.

Castro predstúpil pred súd

Ariel Castro v štvrtok predstúpil pred súd v americkom Clevelande, aby si formálne vypočul obvinenie z únosu žien a ich znásilňovania. Obžaloba číta štvornásobný únos a zadržiavanie, pretože jedna zo žien v zajatí porodila únoscovi dcéru.

Súd tiež stanovil kauciu vo výške dvoch miliónov dolárov na každý prípad, celkom teda osem miliónov dolárov (takmer 160 miliónov dolárov). Nepredpokladá sa však, že by takú sumu tento niekdajší vodič školského autobusu zaplatil. Podľa všetkého tak po dobu vyšetrovania a procesu zostane vo väzbe.

Štvrtková udalosť vyvolala značnú pozornosť médií, pretože je to po prvý raz od pondelňajšieho zadržania, čo sa Ariel Castro objavil na verejnosti.

V liste napísal, že chcel spáchať samovraždu

Castro chcel pred deviatimi rokmi spáchať samovraždu a peniaze venovať svojim obetiam. Vyplýva to z údajného listu na rozlúčku, ktorú americká polícia v Castrovej dome našla, napísal portál theatlanticwi­re.com.

„Som sexuálny predátor,“ napísal Castro. V liste, ktorého časti citovala americké médiá, uvádza, že potrebuje pomoc.

V liste sa priznal k mnohým zločinom, najmä k tomu, že pri sebe zadržiava ženy proti ich vôli. Taktiež sa čuduje nad tým, prečo unášal tretiu, keď „už dve má“.

„Sú tu kvôli tomu, že urobili chybu, keď nastúpili do auta k úplne neznámemu človeku,“ uviedol v dokumente Castro o svojich obetiach.

Ženy boli týrané hladom, znásilňované a bité

Tri ženy väznil ich únosca v špinavých pivničných miestnostiach svojho domu podobným kobkám. Tam ich znásilňoval, týral hladom, bil a pútal reťazami, oznámili podľa agentúry Reuters tamojšie úrady. Mimo domu sa ženy dostali len dvakrát, a to do garáže.

Päťdesiatdvaročného Castra v stredu úrady obvinili z únosu a znásilnenia týchto žien. Jeho dvaja bratia Pedro a Onil, ktorých polícia spolu s ním zatkla ako podozrivých, obvinení neboli, pretože vyšetrovatelia dospeli k záveru, že o únose a zajatí žien nevedeli. V dome navyše nežili.

„Ariel si každého držal od tela,“ vysvetlil zástupca šéfa clevelandskej polície Ed Tomba. „Do jeho domu sa nechodilo. Pred návštevou sa vždy zavolalo, potom spustil divadlo,“ povedal Tomba s odkazom na to, že sa Castrovi toľko rokov darilo tajiť pivničné väzenie. Dodal, že je to stále záhada. „Myslím, že nám dlhú dobu potrvá, než to zistíme.“

Dlhé obdobie vraj Castro väznil všetky tri ženy v suteréne domu spútané povrazmi a reťazami a občas ich nechal hladovať. Obete boli od seba dlho úplne izolované, kým si väzniteľ nebol dostatočne istý svojou mocou nad nimi.

Ženy uviedli, že sa za celý čas zajatia zo svojho väzenia dostali von len dvakrát. V oboch prípadoch mohli ísť do samostatne stojacej garáže na malom dvore zamaskované parochňami, klobúkmi a slnečnými okuliarmi, citoval portál usatoday.com Tomba. Castro ich tiež občas púšťal zo žalára, aby s ním mohli žiť na poschodí.

Väzenkyne sa dostali na slobodu vďaka telefonátu Amandy Berryovej na núdzovú linku, ktorý upozornil na jej osud i ďalších unesených. Podľa policajnej správy Berryová uviedla, že sa jej podarilo utiecť vďaka tomu, že Castro zabudol v dome zamknúť „veľké vnútorné dvere“, keď v pondelok odišiel do neďalekej reštaurácie s rýchlym občerstvením. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že to mohla byť vôbec prvá príležitosť k úteku za celé obdobie väzby žien.

10 debata chyba