Český prezident Zeman sa potácal počas vystavenia klenotov

Už od skorého rána čakali ľudia v daždi pod Pražským hradom v rade na prehliadku korunovačných klenotov. Dvere Starého kráľovského paláca sa otvorili o 9. hodine. Korunovačné klenoty bude možné vidieť do 19. mája vo Vladislavskej sále.

10.05.2013 12:18
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (56)

Prístup do Vladislavskej sály je možný iba od Starých zámockých schodov cez Južné záhrady po Býčom schodisku na tretie nádvorie a odtiaľ vchodom do Starého kráľovského paláca. Brány záhrad sa otvárajú o ôsmej ráno. V záhradách je pre čakajúcich pripravené občerstvenie a toalety, mnohí si priniesli skladacie stoličky, aby si šetrili nohy pred samotnou výstavou.

Kľúče k časti Svätovítskeho pokladu, symbolu českej štátnosti, držia predstavitelia štátu, mesta a cirkvi – prezident, premiér, predsedovia oboch komôr parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a dekan svätovítskej kapituly. Vstupné dvere do ťažko prístupnej Korunnej komory, ktoré sa nachádzajú v kaplnke svätého Václava, sú zabezpečené siedmimi zámkami. Sedem držiteľov kľúčov odomklo komoru vo štvrtok. Klenoty sú v trezorovej skrini, ktorá sa odomyká rovnakými kľúčmi.

Výstava je otvorená zdarma denne od 09:00 do 18:00. Kapacita výstavy bude tento rok opäť maximálne asi 5-tisíc ľudí denne. Usporiadatelia informovali, že keď sa denná kapacita naplní, pravdepodobne v popoludňajších hodinách zatvoria bránu do záhrad a tí, ktorí zostanú za ňou, sa už v ten deň na výstavu nedostanú. Pri minulej výstave v roku 2008 sa na klenoty prišlo pozrieť vyše 30-tisíc ľudí.

Korunovačné klenoty slúžili ako symboly vlády a moci českých kráľov. Súprava zahŕňa Svätováclavskú korunu, kráľovské žezlo a jablko, korunovačné plášť s doplnkami, korunovačný kríž a Svätováclavský meč. Vzácne symboly českej štátnosti sú uchovávané v Katedrále svätého Víta a bežne ich nemožno vidieť. Vystavujú sa len pri výnimočných príležitostiach, v poslednom čase to býva v súvislosti so zvolením českého prezidenta.

Prezident Zeman odomykal klenoty „unavený“

Prezident Miloš Zeman prekvapil vo štvrtok pri odomykaní korunovačných klenotov trhanou chôdzou a unaveným pohľadom. Kamery ho dokonca zachytili, ako sa tak zapotácal, že sa musel zachytiť a oprieť o stenu. Oficiálna verzia hovorkyne Hradu Hany Burianovej znie, že prezident Zeman bojuje s virózou a tri dni bude musieť stráviť na lôžku, informuje český portál iDnes.cz.

Kým Hrad po zvolení Miloša Zemana za prezidenta vysvetľoval neistú chôdzu novej hlavy štátu operovaným palcom na nohe, teraz je problém inde.

„Podpísala sa na ňom ľahká viróza, s ktorou prezident bojuje už niekoľko dní. To bol jediný dôvod tejto ľahkej indispozície,“ povedala hovorkyňa Burianová. Zemanovi sa podľa nej zamotala hlava pre horúčku a nachladnutie.

České médiá upozorňujú, že pred dvoma dňami Miloš Zeman predniesol svoj prvý prezidentský prejav v parlamente, pričom pôsobil zdravým dojmom. V prejave dokonca zažartoval napríklad na účet driemajúceho ministra zahraničných vecí a svojho súpera z prezidentských volieb Karla Schwarzenberga.

Podľa médií by dôvodom prezidentovej malátnosti mohla byť jeho prítomnosť na oslavách konca druhej svetovej vojny na ruskej ambasáde. V tomto duchu sa nepriamo vyjadrili aj predsedníčka Snemovne Miroslava Nemcová a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Tí rovnako ako Zeman patria k siedmim kľučiarom, ktorí vo štvrtok spoločne korunovačné klenoty odomkli. „Závery si urobí každý sám,“ povedala Nemcová.

56 debata chyba