Západné firmy údajne testovali na východných Nemcoch lieky

Nemecký týždenník Spiegel v nedeľu priniesol informácie o testovaní liekov veľkých farmaceutických firiem na obyvateľoch niekdajšieho komunistického Východného Nemecka.

12.05.2013 16:48
debata (4)

Týkať sa to podľa vplyvného periodika malo 50-tisíc ľudí, pričom väčšina nemala úplné vedomosti o možných vedľajších účinkoch podávaných látok a rizikách. Niektorí z nich dokonca na to doplatili svojim životom.

Celkovo mali lieky testovať v 50 nemocniciach po celej krajine, vyplýva z doteraz utajovaných dokumentov vtedajšieho ministerstva zdravotníctva a východonemeckej tajnej polície Stasi. Celkovo približne 600 klinických testov sa konalo na zákazku firiem zo západného Nemecka, Švajčiarska či USA. Za jednu štúdiu pritom vtedajšie úrady inkasovali v prepočte 400-tisíc eur, čo predstavovalo veľký finančný prínos pre živoriaci zdravotnícky systém v komunistickej krajine.

Zverejnené dokumenty ukázali, že pri teste liekov na zlepšenie krvného obehu zomreli v Berlíne dvaja ľudia. Ďalší dvaja prišli o život v dôsledku testov liekov na krvný tlak v Magdeburgu. Ako podotýka Spiegel, medzi testovanými boli napríklad aj predčasne narodené deti či alkoholici v bezvedomí, ktorí tak nemohli dať s procedúrami súhlas.

4 debata chyba