Obama hasí daňový škandál

Ak dve americké politické neziskovky požiadajú o daňovú výnimku, na ktorú z nich si daňový úrad poriadne posvieti? Na tú, ktorá nesúhlasí s Bielym domom. Priznanie daniarov, že sa úmyselne zameriavali na konzervatívne politické združenia, pridalo prezidentovi Barackovi Obamovi starosti.

16.05.2013 07:59
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (2)

„Zistenia, uvedené v správe, nemožno tolerovať ani ospravedlniť,“ reagoval rozhorčene Obama v snahe skrotiť škandál hneď v jeho začiatkoch. „IRS musí dodržiavať zákon spravodlivo a nestranne a jej zamestnanci musia konať s najväčšou integritou. Táto správa ukazuje, že niektorí z jej zamestnancov v tomto teste zlyhali,“ povedal na adresu Služby pre vnútorné príjmy (IRS), ktorá má v Spojených štátoch na starosti výber daní.

K Obamovi sa pripojil aj minister spravodlivosti Eric Holder, ktorý už nariadil federálnym vyšetrovateľom, aby sa na praktiky daňových úradov lepšie pozreli.

K búrke nevôle prišlo v noci na včera po publikovaní správy, ktorá úrad na výber daní označila za inštitúciu, zmietajúcu sa v chaose a bez dostatočného dohľadu.

Pozornosť na seba ešte v piatok upútali samotní daniari, keď priznali, že podozrenia konzervatívnych politických skupín na šikanovanie sa zakladajú na pravde. Daňový úrad sa zameriaval na politické skupiny, ktoré mali v názve odvolávku na Čajové hnutie (Tea Party) alebo patriotizmus či iné kľúčové slová, naznačujúce konzervatívne politické smerovanie. Ich žiadosti o registráciu ako neziskové združenia, vyňaté z povinnosti platiť daň, boli podrobované prísnej kontrole a úrady im ukladali stále ďalšie a ďalšie, často nesplniteľné požiadavky. Niektoré z nich sa tak nedočkali verdiktu ani tri roky po založení. Daniari sa zameriavali predovšetkým na menšie skupiny, ktorých možnosť brániť sa bola obmedzená.

Zneužitie IRS hrá do karát republikánom, ktorí majú ďalší dôvod na kritiku Obamovej vlády. „Toto bol prakticky útok na prezidentových politických nepriateľov,“ vyhlásil republikánsky kongresman Darrell Issa pre televíziu CBS. „Vo volebnom roku sa o tom klamalo, aby to bolo odhalené až po voľbách,“ dodal.

Hoci sa Obama od zlyhania daniarov snaží dištancovať, škandál ho oslabí a bude ho stáť množstvo politického kapitálu, ktorý potrebuje pri presadzovaní plánovaných reforiem. Pre Biely dom je to zlá správa aj preto, že práve IRS má hrať významnú úlohu pri výbere novej zdravotníckej „dane“, ktorá je základom politicky kontroverznej Obamovej reformy zdravotníctva.

Biely dom sa v posledných dňoch ocitol v silnej defenzíve a imidž prezidenta Obamu ako bojovníka za občianske práva dostáva ranu za ranou. Americká vláda čelí búrke nevôle za to, že sa snažila vypátrať vynášača informácií z vlastných radov špehovaním novinárov. Ministerstvo spravodlivosti si tajne vyžiadalo záznamy o telefonických hovoroch približne stovky novinárov agentúry Associated Press. Minister Holder sa bráni, že únik informácií bol ohrozením národnej bezpečnosti a tá má pred právami novinárov prednosť.

Obamu už dlhodobo prenasleduje aj nesplnený sľub zatvoriť väznicu na Guantáname a odhalenie, že vojnu proti terorizmu čoraz viac vedie prostredníctvom nepilotovaných lietadiel, ktoré útočia po celom svete, a ich terčom boli aj americkí občania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba