BBC získala informácie o použití chemických zbraní v Sýrii

Spravodajská stanica BBC získala informácie, ktoré vraj dokazujú, že v Sýrii boli použité v niekoľkých prípadoch chemické zbrane.

16.05.2013 15:30
Damask, explózia, Sýria, útok Foto:
V poslednom období si obyvatelia Damasku museli na podobné explózie zvyknúť.
debata (22)

Spravodajca BBC sa dostal do severosýrskeho mesta Sarákib. Miestni obyvatelia mu oznámili, že vládne vrtuľníky na mesto zhodili najmenej dve nálože obsahujúce jedovatý plyn.

O chemických útokoch sa v Sýrii hovorí od marca. Podľa opozície boli zbrane použité najmenej na dvoch miestach, armáda tvrdí, že len v oblasti Halabu. Z toho, kto tieto zbrane použil, sa obe strany obviňujú navzájom. Damask do krajiny zatiaľ nepustil expertov OSN, ktorí chceli oba prípady preveriť.

Lekári z nemocnice v Sarákibe, ktorý leží juhozápadne od Halabu, oznámili, že 29. apríla ošetrili osem ľudí s dýchacími problémami. Niektorí pacienti tiež zvracali, ďalší mali zúžené zrenice. Jedna z nich bola Maryam Chatíbová, ktorá neskôr zomrela. Tieto symptómy, ktoré boli popísané už skôr, zodpovedajú vystaveniu sarinu. BBC dostala veľa záberov na takto postihnuté osoby, ale pravosť týchto videí nemôže overiť.

Reportér navštívil Chatíbovej dom a jej príbuzní mu ukázali miesto, kam munícia údajne dopadla. V dlaždiciach na podlahe videl malú dieru, blízko ležal pár lekárskych rukavíc. Rastliny v okolí boli suché a vyzerali mŕtve. „Bol to strašný, dusivý zápach. Nedalo sa vôbec dýchať. Tri štyri hodiny nebolo nič vidieť,“ povedal jeden zo synovcov Chatíbovej. Lekár, ktorý ju ošetroval, povedal, že jej symptómy zodpovedali otrave organofosfátom. Vzorky vraj boli zaslané do laboratória.

Jedna z náloží dopadla na okraj Sarákibu. Svedkovia ju popísali ako kontajner s dutým betónovým puzdrom vnútri.

Hamish de Bretton-Gordon, ktorý v minulosti slúžil v britskej jednotke na chemické, biologické a nukleárne zbrane, považuje svedectvo zo Sarákibu za „významné, aj keď neúplné“. „Domnievam sa, že si to tí ľudia nevymýšľajú. Tí ľudia mali problémy a zomreli. Ich symptómy zodpovedali symptómom po vystavení nervovej látke, či už sarinu, alebo organofosfátom,“ povedal.

Ďalšie svedectvo pochádza z Utajbu, ktorý je východne od Damasku, z Adry, ktorá je blízko damaského predmestia Dúmá, a ďalšia z halabskej štvrti šejka Maksúda. Výpovede sa zhodujú s tými zo Sarákibu.

USA a Británia tvrdia, že podozrenie, že v Sýrii boli ľudia vystavení chemickým zbraniam, silnie. Dôkazy nasnímané štandardným spôsobom ale chýbajú. Ak by sa to preukázalo, mohlo by to znamenať dôraznejší prístup sveta k sýrskemu konfliktu.

22 debata chyba