Pošta z Líbye má pomôcť Obamovi

Za zmätok vo vysvetľovaní útoku na americký konzulát v líbyjskom Bengázi môžu tajné služby. Biely dom zverejnil rozsiahlu e-mailovú korešpondenciu, ktorá má dokázať, že kritizované odpovede vládnych predstaviteľov pripravila CIA.

17.05.2013 08:18
Barack Obama Foto: ,
Trom veľkým škandálom musí v týchto dňoch čeliť americký prezident Barack Obama.
debata (14)

Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa tak snaží hasiť ďalší škandál. Podľa kritikov Bieleho domu však zverejnená komunikácia dokazuje, že prezidentovi ľudia o nej v minulosti klamali.

„Tieto e-maily súhrnne dokazujú, že celý proces, vrátane príspevku Bieleho domu, sa sústredil na poskytovanie faktov,“ vyhlásil hovorca Bieleho domu Eric Schultz. „Tie boli založené na najlepších informáciách, aké boli v tom čase k dispozícii, a na chránení vyšetrovania.“

Škandál siaha až k vlaňajšiemu 11. septembru. Na americký konzulát a budovu CIA v druhom najväčšom meste Líbye vtedy zaútočila skupina ozbrojencov. Pri útoku zomreli štyria Američania vrátane amerického veľvyslanca Christophera Stevensa. Biely dom pôvodne tvrdil, že útok sa začal spontánne po demonštrácii Líbyjčanov proti videu, urážajúcemu islam a Mohameda. Neskôr sa však ukázalo, že išlo o plánovanú akciu teroristickej skupiny.

Udalosti z Bengázi ovplyvnili aj predvolebnú kampaň v Spojených štátoch. Republikáni tvrdili, že Obamov tím úmyselne zľahčoval podiel teroristov, aby sa neukázalo, že jeho administratíva zlyhala. Škandál medzi Američanmi našiel ohlas a tím republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho z neho chcel spraviť jednu z hlavných tém záveru kampane. Terčom bola aj vtedajšia šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová. Dôsledky sa však prejavili aj po voľbách. Obama si na kreslo ministerky zahraničných vecí pôvodne zvolil bývalú veľvyslankyňu USA pri OSN Susan Riceovú, jej obhajoba Bieleho domu po udalostiach v Bengázi ju však diskvalifikovala.

Biely dom až doteraz odmietal zverejniť podrobnosti. Úrad amerického prezidenta sa však dostal pod tlak, a tak umožnil svetu nahliadnuť do 99 strán elektronickej korešpondencie medzi štátnymi úradníkmi.

Z nej vyplýva, že podklady pre verejné vyhlásenie ministerstvu pripravovala CIA a že oficiálna verzia Bieleho domu bola pred zverejnením dvanásťkrát upravovaná. Vtedajšia hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová opakovane naliehala, aby CIA vymazala zmienky o tom, že tajná služba ministerstvo dopredu o možnosti útoku varovala. Nulandová tvrdila, že také vyjadrenie by len zbytočne poskytlo muníciu kritikom Obamovej vlády. Zástupca šéfa CIA Mike Morrell súhlasil a sám podklady zmenil.

Kým Biely dom tvrdí, že korešpondencia jasne dokazuje nejasnosť vtedajšej situácie a zbavuje ho viny, kritici tvrdia, že zverejnená pošta dáva za pravdu im. „Zjavne politická povaha znepokojenia ministerstva zahraničných vecí vyvoláva otázky, akú motiváciu zmeny mali a kto sa o ne snažil,“ povedal Brendan Buck, hovorca republikánskeho šéfa Snemovne reprezentantov Johna Boehnera. Pripomenul i to, že Biely dom až doteraz tvrdil, že v originálnej správe sa zmenilo len jedno slovo.

Obama sa v posledných dňoch ocitol pod tlakom, keď vysvitlo, že ministerstvo spravodlivosti tajne získavalo informácie o telefonátoch novinárov agentúry AP, aby odhalilo ich zdroj vo vlastných radoch. Biely dom rieši aj daňový úrad, ktorý sa priznal, že šikanoval politické organizácie nesúhlasiace s Obamom. Šéf daňového úradu už musel včera odstúpiť.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba