Obamovo Watergate? Ani zďaleka

Štáb Baracka Obamu sa nestíha obracať. Biely dom v uplynulých dňoch zaskočilo toľko škandálov, že prezidentovi ľudia nevedia, ktorý vysvetľovať skôr.

20.05.2013 08:16
Obama Foto: ,
Z dažďa pod odkvap. Americký prezident Barack Obama rieši jeden škandál za druhým.
debata (5)

Obamovi kritici už súčasnú hlavu štátu prirovnávajú k jedinému šéfovi Bieleho domu, ktorý musel odstúpiť. Obama je však pokojný. Vie, že osud Richarda Nixona po prevalení škandálu Watergate mu zatiaľ nehrozí.

„Trojica Obamových prešľapov sa k Watergate ani neblíži,“ tvrdí Matthew Beckmann, politológ z Kalifornskej univerzity. Škandál s vlámaním a plánovaným odpočúvaním politických odporcov, ktorý v sedemdesiatych rokoch položil Nixona, bol priamo riadený z Bieleho domu a prezidentov štáb aktívne bránil vyšetrovaniu. Súčasný prezident, naopak, sám vyšetrovanie nariadil a od všetkého zlého sa dištancuje.

„Obama môže vyjsť zo série škandálov poškodený, no najväčším nebezpečenstvom pre neho je, že sa bude mrhať drahocenným časom. Je veľmi nepravdepodobné, že by sa tieto škandály skončili jeho obžalovaním, rezignáciou alebo niečím podobne závažným,“ povedal Beckmann pre Pravdu.

Problémy chodia v trojici

Biely dom sa musí brániť na rozmanitých frontoch. Administratíva je pod paľbou kritiky po zistení, že daňové úrady sa úmyselne zameriavali na konzervatívne politické neziskové organizácie, nesúhlasiace s politikou Bieleho domu a šikanovali ich.

Svoje si vypočulo aj ministerstvo spravodlivosti. Jeho úradníci v snahe odhaliť zdroj, ktorý informoval médiá o prekrúcaní pravdy v prípade plánovaného teroristického útoku z Jemenu, získali záznamy o telefónnych rozhovoroch reportérov agentúry AP.

Do tretice Biely dom zverejnil prepisy komunikácie po vlaňajšom teroristickom útoku na americký konzulát a budovu CIA v líbyjskom Bengázi, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec a jeho traja krajania. Zo záznamov vyplynulo, že Biely dom sa snažil po útoku zahmliť informáciu o predchádzajúcom varovaní tajných služieb práve pred takým nebezpečenstvom.

„Pre politikov nikdy nie je dobré, keď vysvitne, že sa daňový úrad zameral na konkrétnych daňových poplatníkov pre ich politické zmýšľanie,“ zoraďuje politológ Matt Dickinson z Middlebury College škandály od najhoršieho pre Obamu. „To len občanom potvrdzuje to, z čoho majú najväčšiu hrôzu – akú má vláda moc. Aj preto Obama hneď konal a vyhodil šéfa daniarov,“ vysvetlil pre Pravdu.

Potenciál poškodiť Biely dom stále má aj škandál so špehovaním novinárov. „Môže viesť k tomu, že sa niektorí zamestnanci ministerstva spravodlivosti budú musieť porúčať. Slobodu tlače si Amerika cení a médiá zvlášť, preto je predpoklad, že budú na vládu tlačiť, až kým nebudú jasné všetky fakty. To môže znamenať, že budú padať hlavy,“ hovorí Dickinson. Škandálu z Bengázi sa Biely dom, naopak, bojí najmenej. „Ak nevyjdú najavo nové okolnosti, je to pre väčšinu ľudí stará záležitosť. To síce odporcom vlády nezabráni rozmazávať to, no verejné rozhorčenie to už nevyvolá,“ dodáva odborník.

Kliatba druhého obdobia

Práca na dobrom imidži je silnou stránkou Obamovho tímu aj verejnosť je náchylná prezidentovi mnohé odpustiť. Biely dom však nenechal nič na náhodu. Obamov tím rýchlo zverejnil svoj pohľad na vec, prezident osobne odsúdil zlyhania a prisľúbil vyvodenie dôsledkov. „Odpoveď Bieleho domu bola efektívna,“ myslí si odborník na politickú komunikáciu Brandon Rottinghaus z Houstonskej univerzity.

„Konal rýchlo a nariadil vyšetrovanie. Čím skôr sa skončí a čím skôr budú výsledky zverejnené, tým skôr sa môže administratíva pohnúť ďalej. Biely dom sa navyše snaží vytvoriť odstup prezidenta od škandálov tvrdením, že Obama sa o nich dozvedel až posledný. To je strategicky rozumné v prostredí, kde sa každý škandál prirovnáva k Watergate,“ povedal pre Pravdu.

Obama sa však ocitol v pasci – podľa kritikov je vinný, ak o škandalóznom dianí vedel a nekonal a je vinný, ak o ňom nevedel. Ak si jeho podriadení robia, čo chcú, znamená to podľa odporcov, že prezident je slabý líder, ktorý nemá pod kontrolou ani vlastných ľudí. Hoci Obamovi nehrozí Nixonov osud, môže nasledovať iných svojich predchodcov – pre druhé funkčné obdobie Ronalda Reagana je synonymom aféra Irán-Contra, Billa Clintona zatienila Monika Lewinská a George W. Bush strávil posledné roky v úrade tiež najmä odrážaním útokov proti prešľapom svojich ľudí.

Keď prší, tak poriadne

Trojica škandálov zahnala Biely dom do defenzívy. Obama už aj tak musel ustúpiť v otázke kontroly zbraní, udržiava si odstup v prípade Sýrie a neistý osud čaká aj jeho imigračnú reformu. Jeho súperi navyše vycítili slabosť a útočia z každej pozície.

Počas daždivého štvrtkového popoludnia Obama ešte nestihol vysvetliť svoj postoj k daňovému škandálu a už mal na krku ďalšie obvinenie. Aby nezmokol, nechal si nad hlavou podržať dáždnik príslušníkovi námornej pechoty. Jej štatút však mužským príslušníkom neumožňuje používať dáždniky. „Mariňáci nie sú prezidentovi komorníci,“ burcujú teraz proti prezidentovi jeho odporcovia.

Amerického prezidenta navyše čaká vysvetľovanie aj v prípade Úradu na ochranu životného prostredia. Len pred víkendom sa ukázalo, že úrad pri poskytovaní informácií diskriminoval pravicové skupiny a naopak výrazne vychádzal v ústrety ľavicovým ekologickým združeniam.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba