V Rakúsku pred voľbami strašia cudzincami

Kto môže za to, že ceny rakúskych nehnuteľností stúpajú? A kto do krajiny prináša choroby? Čo je príčinou rastúcej kriminality? Nezamestnanosti? Slobodná strana Rakúska má na tieto otázky jasnú odpoveď - cudzinci.

21.05.2013 08:32
Strache Foto:
Líder slobodných Heinz-Christian Strache na archívnej snímke z roku 2005. Na tabuli je nápis: Rakúsko nie je krajinou prisťahovalcov.
debata

Vo svojej internej príručke funkcionárom radí, ako pred septembrovými jesennými voľbami vysvetľovať pozície strany. Slobodní sa okamžite dostali pod paľbu kritiky, že sa namiesto sľubovaného pozitívneho prístupu vrátili k strašeniu ľudí. Strana, ktorú z okraja politickej scény dostal pred trinástimi rokmi až do vlády jej zosnulý expredseda Jörg Haider, však zrejme potrebuje šokovať. V krajinských voľbách tento rok najmä strácala pozície.

„Od roku 2000 sa podľa štatistík do Rakúska prisťahovalo takmer 900-tisíc cudzincov,“ píše sa v príručke. „Integrácia už len z čisto kvantitatívnych dôvodov nie je možná. Cieľom preto musí byť na základe princípu mínusového prisťahovalectva poslať cudzincov z Rakúska zase späť do ich vlastí,“ vysvetľuje brožúrka pozície slobodných. Cudzinci sú podľa nej príčinou úpadku kvality života Rakúšanov. Strana preto ponúka recepty, ako prisťahovalcom život znepríjemniť.

Cieľom slobodných je napríklad deportovať každého cudzinca, ktorý sa dopustí trestného činu a doživotne mu zakázať návrat do Rakúska. Chcú dočasne zakázať akékoľvek prisťahovalectvo z krajín mimo EÚ a znovu zaviesť kvóty pre prichádzajúcich z únie. „Gastarbeitri“ by nemali nárok na dávky a nesmeli by si do krajiny priviesť svoje rodiny. Štát by mal od cudzincov požadovať ovládanie nemčiny a deti prisťahovalcov by bez skúšky nesmeli nastúpiť do školy. Za kurzy jazyka by si mali platiť prisťahovalci sami. Rakúske občianstvo by bolo možné získať až po pätnásťročnom legálnom pobyte, no nebolo by zaručené.

Na radikalizmus príručky upozornil cez víkend rakúsky verejnoprávny rozhlas. Slobodní, ktorých po Haiderovom odchode vedie Hainz-Christian Strache, pritom pred septembrovými voľbami sľubovali zmenu priorít strany.

Slobodní po zverejnení detailov z príručky okamžite prešli do obrany. „Samozrejme, aj každý dovolenkár, ktorý ide do zahraničia, môže do Rakúska privliecť nejakú chorobu. Myslím si, že všetko treba posudzovať jednotlivo,“ vysvetľoval podpredseda strany Norbert Hofer, ako FPÖ myslela zmienku o cudzincoch ako zdrojoch nákaz. Hofer tvrdí, že prisťahovalectvo nie je hlavným bodom 300-stranovej brožúrky, ktorú navyše strana prerába a pripravuje na nové vydanie. Mnohé radikálne návrhy podľa neho pochádzajú ešte zo starej verzie.

Slobodní zažili hviezdne chvíle koncom 90. rokov, keď pod Haiderovým vedením získali 27 percent hlasov v celoštátnych voľbách a dostali sa do vlády. Po roztržke vo vedení a Haiderovom odchode do novozaloženého Spolku pre budúcnosť Rakúska sa strana dostala do krízy, Strache ju však dokázal znova naštartovať.

Popularitu má najmä medzi mladými ľuďmi. V teste pred parlamentnými voľbami sa jej však veľmi nedarilo. Uspela len v Salzburgu, kde získala v krajinských voľbách 17 percent, o štyri percentuálne body viac ako pred štyrmi rokmi. V Tirolsku, Dolnom Rakúsku a Korutánsku, naopak, pozície stratila. Zvlášť bolestivá bola prehra v Korutánsku, kde bol Haider kedysi hajtmanom a ktoré je baštou slobodných. Strana tam však v nedávnych krajinských voľbách získala len 16 percent hlasov, o 28 percentuálnych bodov menej ako pred štyrmi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba