Agent FBI zastrelil muža, ktorého vypočúvali pre bostonský atentát

Agent amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zastrelil na Floride muža spojeného s údajným bostonským atentátnikom Tamerlanom Carnajevom. Agenti podľa americkej televízie NBC 27-ročného Ibragima Todaševa vypočúvali, muž však začal byť agresívny a jeden z agentov ho smrteľne zasiahol zbraňou.

22.05.2013 16:33
boston, maratón, výbuch, bomba Foto: ,
Muži zachraňujú zranenú ženu po výbuchoch na maratóne.
debata (37)

Vyšetrovatelia sa od aprílového útoku na bostonský maratón zamerali na členov čečenskej komunity v Spojených štátoch, ku ktorej patrili aj bratia Carnajevovci, ktorí majú podľa polície na svedomí bombový útok, pri ktorom zomreli traja ľudia a viac ako 260 utrpelo zranenia.

Todašev podľa miestneho denníka Orlando Sentinel poznal Tamerlana Carnajeva z tréningu a zápasov bojových športov, ktorým sa obaja venovali. Či mala polícia nejaké dôkazy o jeho prípadnej účasti na príprave teroristických činov nie je známe. FBI médiám len potvrdila zastrelenie vypočúvaného muža, jeho identitu či spojenie s Carnajevovým prípadom však nekomentovala.

Ibragim Todašev, ktorého počas vypočúvanie... Foto: SITA/AP, Orange County Corrections Department
Ibragim Todašev Ibragim Todašev, ktorého počas vypočúvanie zastrelil agent FBI.

Policajti sa už niekoľko týždňov venujú výsluchom ľudí podozrivých z kontaktov s údajnými atentátnikmi v snahe rozšifrovať okolnosti radikalizácie súrodencov, ktorí v USA žili už viac rokov. Cieľom výsluchu je tiež odhaliť prípadnú ďalšou teroristickú činnosť.

Tamerlan Carnajev, považovaný za hlavného strojcu bombového útoku, zomrel po prestrelke s políciou. Jeho mladší brat Džochar je s mnohými zraneniami vo väzenskej nemocnici. Hrozí mu trest smrti. Žiadne ďalšie osoby pre prípravu útoku polícia neobvinila.

37 debata chyba