Taliban zaútočil na areál OSN v Kábule, z miesta sa ozýva streľba

Islamské hnutie Taliban zaútočilo na areál OSN v centre afganskej metropole Kábul. Podľa médií boje ozbrojencov s afganskými bezpečnostnými silami sprevádzajú mohutné explózie a prudká streľba.

24.05.2013 18:32
Kábul, boje s Talibanom Foto: ,
Útok radikálov z Talibanu sa začal samovražedným bombovým útokom. Na snímke afganské bezpečnostné zložky uzatvárajú oblasť, kde došlo k tomuto útoku.
debata (5)

Zatiaľ nie je známe, či si útok vyžiadal nejaké obete, ale talianska agentúra ANSA informovala o niekoľkých zranených, medzi nimi by mala byť aj Talianka pracujúca pre OSN. Zástupca Talibanu agentúru Reuters informoval, že útok je zameraný na objekt, ktorý využíva americká tajná služba CIA.

Podľa svedkov došlo k minimálne štyrom explóziám a paľba neustáva. Afganským bezpečnostným silám v boji proti islamským povstalcom pomáhajú príslušníci nórskej špeciálnej jednotky.

Šéf kábulskej polície Ajúb Salangí oznámil, že do objektu OSN sa dostali štyria útočníci. „Dvoch z nich naše bezpečnostné sily už zabili. Ďalší dvaja sú na druhom poschodí a pokračujú v boji,“ informoval. Hovorca ministerstva vnútra tvrdil, že už zlikvidovali najmenej desať ozbrojencov. A polícia vraj odhaduje, že sa do budovy dostalo šesť alebo sedem útočníkov.

Nie je zatiaľ jasné, koľko ľudí sa v čase spustenia prepadu v areáli nachádzalo. Salangí však uisťoval, že všetci cudzinci boli evakuovaní. Agentúra ANSA však s odvolaním sa na talianske ministerstvo zahraničných vecí napísala, že pri ozbrojenom útoku radikálov utrpela vážne zranenia Talianka pracujúca v Kábule pre OSN. Prepravili ju do nemocnice s ďalšími zranenými – Nepálčanom a príslušníkmi afganskej polície. Agentúra AFP zase tvrdí, že okrem pracovníčky OSN boli zranení aj traja Nepálčania, ktorí zaisťovali bezpečnosť objektu.

K prvej explózii došlo okolo štvrtej popoludní miestneho času, keď sa v aute naloženom výbušninami odpálil samovrah. Spočiatku nebolo jasné, čo je cieľom útoku a polícia rýchlo uzavrela oblasť, v ktorej sa nachádzajú tiež úrady medzinárodných humanitárnych organizácií. Stále nie je isté, koľko ozbrojencov sa tam pohybuje. Podľa hovorcu polície Hašmata Stanikzáího mohol byť útok namierený proti kanceláriám OSN alebo proti sídlu holandskej ambasády. Na mieste explózií má sídlo aj afganská tajná polícia (NDS).

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd telefonicky potvrdil, že útok je dielom bojovníkov tohto islamského radikálneho hnutia. Spresnil, že cieľom akcie je objekt, ktorý „väčšinou využívajú agenti CIA“. Útočníci sa vraj do neho dostali hneď po výbuchu prvej bomby.

Afganské bezpečnostné zložky, medzinárodné sily a zahraničné inštitúcie sú častým terčom Talibanu a jeho spojencov, ktorí bojujú proti kábulskej vláde. Minulý mesiac Taliban odštartoval tvrdú jarnú ofenzívu, ktorej obeťami sa stali už desiatky ľudí.

5 debata chyba