V Paríži dav ľudí protestoval proti sobášom homosexuálov

Protesty proti sobášom homosexuálov v Paríži podľa organizátorov prilákali viac ako milión účastníkov. Polícia však tento údaj značne skresala a odhaduje ich počet len na 150-tisíc. Francúzske úrady sa obávali možného násilia a do ulíc vyslali 4 500 policajtov, médiá však o žiadnych stretoch zatiaľ neinformovali.

26.05.2013 20:15
Paríž, protest proti sobášom homosexuálov Foto: ,
Protestujúci dúfajú, že napriek tomu, že sa im nepodarilo prekaziť prijatie zákona o sobášoch homosexuálov, podarí sa im spomalenie prijatia právnych noriem, umožňujúcim týmto párom asistovanú reprodukciu či adopcie.
debata (32)

Zákon, ktorý homosexuálnym párom umožňuje uzatvárať sobáše a adoptovať si deti, schválili v Paríži pred ôsmimi dňami, a v stredu sa má v meste Montpellier na juhovýchode Francúzska konať prvý sobáš gejov.

Ide o kľúčovú sociálnu reformu socialistického prezidenta Francoisa Hollandea a oficiálnemu schváleniu zákona predchádzali mesiace trpkých politických diskusií i najväčšie pravicové demonštrácie v uliciach za posledné desaťročia. Skupiny na ochranu ľudských práv tiež zaznamenali prudký nárast počtu prípadov útokov proti homosexuálom po celom Francúzsku.

Protestujúci dúfajú, že napriek tomu, že sa im...
Francúzi opäť vyšli do ulíc hlavného mesta, aby...
+7Francúzi opäť vyšli do ulíc hlavného mesta, aby...

V sobotu večer zadržala polícia 50 ľudí, ktorí sa pripútali reťazami ku kovovým zátarasom na Champs Elysées. Polícia tiež zabavila dodávku, v ktorej boli masky, transparenty a dymové bomby. Napätie vo Francúzsku zvystupňovala v utorok samovražda radikálneho pravicového aktivistu a historika Dominiqua Vennera, ktorý sa zastrelil v katedrále Notre-Dame v Paríži po tom, čo nechal posledný odkaz na internetovom blogu verbujúci proti imigrantom a „odpornému“ zákonu, ktorý legalizuje sobáše homosexuálov.

Historická Esplanade des Invalides bola plná protestujúcich, ktorí mávali charakteristickými ružovými a modrými vlajkami. Demonštranti vyvesili transparent aj na sídlo vládnucej Socialistickej strany, na ktorom vyzvali súčasného prezident k odchodu. Protesty podľa médií upozorňujú aj na nespokojnosť s prezidentom, ktorému pre ekonomickú recesiu a narastajúcu nezamestnanosť verí čoraz menej ľudí.

Podľa prieskumu viac ako polovica Francúzov zákon, ktorý umožňuje sobáše ľudí rovnakého pohlavia, podporuje. Viac ako 70 percent si myslí, že by sa protesty mali skončiť. Protestujúci dúfajú, že aj keď sa im nepodarilo zákon zablokovať, podarí sa im prostredníctvom demonštrácií aspoň zastaviť alebo spomaliť prijatie ďalších zákonov, ktoré majú umožniť párom rovnakého pohlavia asistovanú reprodukciu alebo adopcie.

32 debata chyba