Venezuele dochádza omšové víno

Omše sú v ohrození, Venezuela potrebuje zázrak, ktorý by zmenil vodu na víno.

29.05.2013 10:37
Maduro, Morales Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (vľavo) na návšteve Bolívie dostal od svojho náprotivka Eva Moralesa tradičný bolívijský bochník. V jeho vlasti sa však ľudia sťažujú na nedostatok a vysoké ceny múky.
debata

Tamojšia katolícka cirkev varuje, že ak sa situácia dramaticky nezmení, bude mať už o dva mesiace problém veriacim dávať telo a krv Kristovu. Miestni výrobcovia omšového vína nestíhajú pokryť potrebu náboženskej organizácie a zlá potravinová situácia dramaticky zdražila aj výrobu hostií.

„Venezuela nie je práve krajina známa výrobou vína,“ napísala miestna reportérka Katolíckej spravodajskej agentúry Macky Arenasová. „Jediná spoločnosť, ktorá sa zaoberá produkciou omšového, biskupom oznámila, že nebude schopná pokryť dopyt,“ zaznamenala.

Jej slová potvrdila aj venezuelská biskupská konferencia, ktorá sa problémom už zaoberala. Vinári vraj majú nedostatok surovín a nemôžu tak cirkvi dodať objednaný objem. Hoci je Venezuela bohatá na ropu a roky budovania socializmu vytiahli tých najchudobnejších zo dna, krajina ako taká schudobnela. K cudzej mene je obmedzený prístup a vinári ani cirkev si tak nemôžu pomôcť dovozom zo zahraničia.

Biskupi sa už preto pripravujú aj na katastrofický scenár, v ktorom sa omšové víno ku kňazom vôbec nedostane. „Ak nebude možné získať víno odsúhlasené biskupskou konferenciou, treba namiesto neho ako náhradu použiť najčistejšie a najmenej upravované víno,“ odporúčal vo vyhlásení špeciálny výbor biskupov.

Venezuelskej cirkvi by sa zišiel aj ďalší zázrak, tentoraz na rozmnoženie chleba. V krajine totiž začína byť problém aj s nedostatkom hostií, oplátok, ktoré veriaci dostávajú pri prijímaní a ktoré predstavujú telo Kristovo.

„Výrobcovia hostií nám oznámili, že musia zvýšiť ceny, pretože niet múky,“ povedal hovorca biskupov, monsignor Roberto Lucker. „Ani pšenica sa tu nepestuje, všetko sa dováža. Jedno balenie hostií doteraz stálo 50 bolívarov, no teraz zdraželo na sto,“ posťažoval sa na nárast ceny na vyše 12 eur. Cirkev zvažuje, že o pomoc požiada aj hlavu štátu.

Nicolás Maduro, ktorý krajinu prevzal po smrti Huga Cháveza, však nevie, čo riešiť skôr. Už pred pár týždňami hasil rodiace sa nepokoje nariadením dovozu miliónov kotúčikov toaletného papiera, ktorý sa vytratil z pultov venezuelských obchodov. Venezuelčania sa teraz sťažujú, že sa nevedia dostať ani k mlieku, cukru, oleju a múke.

Vláda tvrdí, že príčinou nedostatku sú špekulácie nepriateľov revolúcie a sprisahanie riadené opozíciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba